Til hovedinnhold

Hold av dato for Nasjonalt brukerforum for Copernicus 27.08.2025

Norsk Romsenter og Miljødirektoratet arrangerer et årlig møte for nasjonale brukere av data fra Copernicus-programmet. 

Cristal, Cimr, Chime, Rose-L, LSTM og CO2M er kommende operasjonelle satellitter i Copernicus.

Nye Copernicus-satellitter.

Illustrasjon: ESA

I år avholdes møtet i lokalene til Norsk Romsenter på Skøyen i Oslo. Det vil være mulig å delta på møtet både fysisk og digitalt, og arrangementet er gratis, men påmelding kreves.  

Hold av datoen 27.08.2025 - mer detaljert program og påmeldingslenke kommer etterhvert.  

Vi vil blant annet presentere og diskutere tema som:  

  • Norge i Copernicus 3.0 – nasjonal kompetanse, utfordringer og satsingsområder. 
  • Veikart for nasjonal styrking av tverrfaglig utvikling og bruk av jordobservasjoner frem mot 2030 

Ønsker du eller noen i din organisasjon å presentere? Send gjerne innspill til program til Ola, Agnes eller Anja.  

Ola.nordbeck@spaceagency.no 

Anja.Sundal@spaceagency.no  

agnes.moquet-stenback@miljodir.no 

Torsdag 28. vil det arrangeres arbeidsmøter for bl.a. de nasjonale samarbeidsprogrammene innen klima-, atmosfære- og landtjenester. 

Norge er med i EUs jordobservasjonsprogram Copernicus. Norsk Romsenter v/Ola Nordbeck deltar som delegat i Copernicus komiteen sammen med Klima- og Miljødepartementet. Norsk Romsenter v/Anja Sundal er delegat i Copernicus User Forum sammen med Agnes M Moquet-Stenback fra Miljødirektoratet.  

I tillegg har man et nasjonalt brukerforum for norske aktører. Det nasjonale brukerforumet for Copernicus sikrer at forvaltningen og fagmiljøet har oversikt over nasjonale aktiviteter som drar nytte av satellittdata fra Copernicus og innsikt i særskilte nasjonale brukerbehov, satsinger og kompetanse. Innspill i brukerforumet er et viktig kunnskapsgrunnlag for delegatene i sitt arbeid med å sikre nasjonale interesser og god samhandling inn i Copernicus programmet.  

Det nasjonale brukerforumet arrangeres en gang i året. Romsenteret informerer om nyheter og status i programmet. Brukerne (f.eks. studenter, bedrifter, forsknings-, forvaltnings- og industriaktører) kan gi innspill til videre utvikling av programmet, generell ris/ros, informere om nye behov og invitere til samarbeid om å løse felles utfordringer. 

Det overordnete målet er å oppnå størst mulig nytte av Norges medlemskap i EUs romprogram. Ved å samles og dele informasjon og erfaringer, finner man synergier og muligheter for samarbeid. Velkommen!!!