Til hovedinnhold

Norsk-britisk samarbeid om romtrafikkovervåking

Norsk Romsenter har undertegnet en avtale med UK Space Agency om å styrke samarbeidet innen romtrafikkovervåking.

Skrevet av
Berit Ellingsen
Oppdatert
28. april 2025
Norwegian national satellites in orbit.
Norwegian national satellites in orbit.Illustrasjon: Kystverket

Den nye avtalen (Memorandum of Understanding) ble undertegnet av Paul Bates, administrerende direktør ved United Kingdom Space Agency (UKSA) og Christian Hauglie-Hanssen, adminstrerende direktør ved Norsk Romsenter.

Det skjedde den 10. april 2025 på den internasjonale romkonferansen Space Symposium, som ble holdt i Colorado Springs i USA fra 7. til 10 april 2025. 

- Storbritannia er en stor og viktig aktør i europeisk romsektor. For Norsk Romsenter er det viktig å søke bilateralt samarbeid innen områder der vi har spesielle interesser, og der vår deltakelse i ESA og EUs romprogrammer ikke gir tilstrekkelig dekning eller deltakelse, sier Hauglie-Hanssen.

Overvåking av aktiviteter i rommet er et felt i rivende utvikling, grunnet både rask økning i antall satellitter, mer sammensatte romoperasjoner og økt oppmerksomhet rundt betydningen av romvær. 

Dette medfører behov for både observasjon, overvåking, forståelse av romtrafikk og evne til å manøvrere egne satellitter. Fremtidige oppskytninger fra Andøya vil også kreve robust kapasitet på dette området.

- Norsk Romsenter har bilaterale avtaler med flere andre lands rommyndigheter, og vi er opptatt av at disse avtalene skal inngås basert på reelle samarbeidsmuligheter. Den nye avtalen med UKSA etablerer rammen for konkret samarbeid med en strategisk viktig partner for Norge innenfor romsektoren, sier Hauglie-Hanssen.

Les mer om hva romtrafikkovervåking er for noe her.

Paul Bates, administrerende direktør for UK Space Agency, undertegnet en samarbeidsavtale om romtrafikkovervåking med Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør for Norsk Romsenter, 10. april 2025.

Paul Bates (t.v.), administrerende direktør ved UK Space Agency, undertegnet en samarbeidsavtale om romtrafikkovervåking med Christian Hauglie-Hanssen, administrerende direktør ved Norsk Romsenter, 10. april 2025.

Foto: UKSA

Skal dele data og kunnskap

Avtalen legger til rette for at UKSA og Norsk Romsenter skal dele både data og kunnskap, for å etablere en god situasjonsforståelse i rommet med tanke på å beskytte sine lands satellitter. 

- For å kunne overvåke romtrafikken og det som skjer i bane best mulig, trenger vi å ha sensorer flere steder på jorda. Derfor er romtrafikkovervåkingen internasjonal, sier Yngvild Linnea Andalsvik, fagsjef innen romovervåking ved Norsk Romsenter.

Siden flere og flere satellitter, både store og små, skytes opp, øker også trafikken i rommet.

- Banene som satellittene går i rundt jorda er et miljø som det bare blir mer og mer utfordrende å manøvrere og oppholde seg i, sier Andalsvik.

Dermed øker også behovet for en presis oversikt over alt som skjer i bane. Det gjelder ikke minst for de norske nasjonale satellittene, som bl.a. NorSat-satellittene og AISSat-satellittene.

Les mer om de norske nasjonale satellittene og hva de gjør her.

- Interessant å se Storbritannias løsninger

I Norge er det Norsk Romsenter som har det sivile ansvaret for overvåking av trafikken i rommet.

- På samme måte er det UKSA som har det sivile ansvaret for romtrafikkovervåkingen i Storbritannia, sier Andalsvik.

I Storbritannia gjøres romtrafikkovervåkingen av et felles sivilt og militært nasjonalt romoperasjonssenter, kalt National Space Operations Centre, med hovedkvarter ved militærbasen RAF Fylingdales i Yorkshire i Nord-England.

De overvåker ikke bare romtrafikk, men også romsøppel og romvær, i det som kalles for Space Domain Awareness.

- Det er svært interessant for Norsk Romsenter å se hvordan UKSA og Storbritannia har løst romtrafikkovervåkingen sin, og hva vi kan lære av deres erfaringer, sier Andalsvik.

Nærgående asteroider, solstormer og dårlig romvær, og romsøppel er de største farene fra rommet.

Romovervåking omfatter overvåking av romtrafikk, romsøppel, romvær og nærgående asteroider.

Illustrasjon: ESA

Både romtrafikk, romsøppel og romvær

Norsk Romsenter og UKSA har lenge samarbeidet om å dele data over satellittrafikk. 

- Den nye samarbeidsavtalen passer godt inn i den videre utviklingen av Norsk Romsenters funksjon innen romtrafikkovervåking, og vil bidra til ansvarlig og trygg operasjon i rommet, sier Andalsvik.

Samarbeidsavtalen med UKSA åpner også for felles prosjekter innen overvåking av romtrafikk, romsøppel og romvær.

- For eksempel vil Storbritannia bidra under tilbakevendingen av den norske satellitten NorSat-TD, som vil skje senere i vår, sier Andalsvik.

I tillegg åpner den nye avtalen også opp for utveksling av erfaringer knyttet til varsling av hendelser i rommet, og sivilt-militært samvirke på dette området.

Både Norge og Storbritannia er medlemmer av den europeiske romorganisasjonen ESA, og dermed også ESAs program for romovervåking.

Her kan du lese mer om romsøppel og hvordan det unngås.

Kontakt

Yngvild Linnea Andalsvik – Fagsjef, romovervåking – Norsk Romsenter – 482 11 733