Norge underskriver Artemisavtalen om trygg, fredelig og lønnsom bruk av månen
Avtalen ble undertegnet i Oslo torsdag den 15. mai 2025 av næringsminster Cecilie Myrseth.
Berit Ellingsen
15. mai 2025

– Med dette blir vi en del av et større internasjonalt samarbeid, der målet er å sikre fredelig og ansvarlig utforsking om verdensrommet. Dette er en viktig dag for Norge som romnasjon, sier Myrseth.
Norge har lang erfaring og sterke fagmiljøer innen romvirksomhet. I dag har vi en komplett verdikjede – fra utvikling av teknologi og tjenester, til oppskytinger fra Andøya og nedlasting og bruk av satellittdata. Romsektoren bidrar til et tryggere og mer bærekraftig samfunn, både her hjemme og internasjonalt.
– Ved å signere Artemisavtalen, støtter Norge ikke bare fremtidens romforskning, men bidrar også til å forme den, sier fungerende leder av NASA, Janet Petro.
Artemisavtalen gir et sett med felles spilleregler for hvordan nasjoner samarbeider i rommet – særlig i en tid der både statlige og private aktører blir stadig mer aktive. Avtalene fremmer sikkerhet, forutsigbarhet og ansvarlig atferd i rommet.
Artemisavtalen ble lagt frem og signert for første gang den 13. oktober 2020 av USA, Storbritannia, Japan, Australia, De forente arabiske emirater, Luxemburg, Canada og Italia. Norge er det 55. landet som undertegner avtalen.
– Det er mange ubesvarte spørsmål når det gjelder bruk av verdensrommet. Noe som er viktig ved dagens avtale er at landene blir sittende ved samme bord. Alle skal kunne ha rett til å bruke verdensrommet, men ingen skal eie noe, forteller Christian Hauglie-Hanssen til NRK Nordland. Han er administrerende direktør ved Norsk Romsenter.

Næringsminister Cecilie Myrseth undertegner Artemis Accords i lokalene til Norsk Romsenter.
Foto: NFD
Fakta om Artemis Accords
Trygg, fredelig og lønnsom bruk av verdensrommet
Artemis-avtalen til NASA og USA fastlegger prinsippene for en trygg, fredelig og lønnsom bruk av månen og rommet rundt månen.
Siden flere og flere offentlige aktører og private selskaper ønsker å utføre romferder ved og på månen, gir Artemis-avtalen et felles sett av prinsipper for styringen av den sivile utforskingen og bruken av det ytre rom.
Artemis-avtalen kommer i tillegg til andre internasjonale avtaler om fredelig bruk av rommet, som FNs Outer Space Treaty, Registration Convention, og Rescue and Return Agreement.
Artemis-avtalen ble utformet blant annet fordi FNs Outer Space Treaty i dag er mer enn 50 år gammel, og sier relativt lite om hvordan prinsippene i avtalen skal utføres.
Fredelig samarbeid og transparens av planer
Kjernen i Artemis-avtalen er en bekreftelse om at det ytre rom skal brukes for fredelige formål, i overensstemmelse med FNs Outer Space Treaty.
Samarbeidslandene skal overholde transparens, ved å gi offentlig informasjon om sin nasjonale rompolitikk og sine planer for utforskingen av rommet.

Artemis-avtalen utformer prinsippene for trygg, fredelig og lønnsom bruk av månen.
Illustrasjon: NASA
Felles tekniske standarder og plikt om nødhjelp
Det at tekniske systemer fungerer sammen, såkalt interoperabilitet, ansees som kritisk for en trygg og robust utforsking av rommet. Interoperabilitet kan også gjøre samarbeid lettere og billigere ved å dele utstyr eller infrastruktur.
Samarbeidslandene i Artemis-avtalen forplikter seg derfor til å bruke dagens standarder for interoperabilitet i rommet, utvikle nye slike standarder når det blir nødvendig, og følge disse standardene.
Det å gi nødhjelp og assistanse til dem som måtte trenge det i rommet, er hjørnesteinen i et ansvarlig sivilt romprgram.
Derfor skal samarbeidslandene i Artemis-avtalen gjøre det de kan for å gi nødvendig assistanse til astronauter som trenger det. Dette prinsippet styrker også den internasjonale avtalen for nødhjelp i rommet, Rescue and Return Agreement.
Registrering av romobjekter og deling av forskning
Romfartøy og andre objekter som skal brukes i rommet skal registreres, for å fremme trygge og bærekraftige aktiviteter og gjøre det lettere å koordinere aktiviteter i rommet.
Dessuten forplikter samarbeidslandene seg til å dele vitenskapelige data og publisere disse, slik at folk over hele verden kan nyte godt av utforskingen av og oppdagelsene i rommet.

Artemis-avtalen omfatter også bevaring av historiske steder og gjenstander i rommet.
Illustrasjon: NASA
Bevare historien og utvinning av ressursene i rommet
Samarbeidslandene skal bevare historisk viktige steder og objekter i rommet, og andre historiske aspekter ved deres og andres romaktiviteter.
Evnen til å utvinne og bruke ressursene som finnes på månen, Mars og asteroidene, er kritisk for å støtte en trygg og bærekraftig utforsking og utvikling av rommet.
Samarbeidslandene forplikter seg derfor til å utføre utvinning og bruk av ressurser i rommet på en måte som samsvarer med FNs Outer Space Treaty.
Unngå konflikter og romsøppel
Samarbeidslandene skal gi offentlig informasjon om stedet for og det generelle målet med sine aktiviteter i rommet, og unngå skadelig innblanding i andres bruk og tilstedeværelse.
Sist, men ikke minst, forplikter samarbeidslandene i Artemis-avtalen seg til å unngå å lage romsøppel, og utføre trygg, rask og effektiv fjerning av romfartøy når disse ikke lenger er i bruk.