Meny
Norge har gjennom en avtale med Canada sikret tilgang på en kvote med radardata. Slik tilgang fra andre satellitter kan også sikres dersom det nasjonale brukerbehovet er stort nok. Store brukerorganisasjoner, for eksempel NGU, Kystvakten og Kystverket, får tilgang på data fra denne kvoten. De har egne avtaler om prosessering og får prioritet på sine bestillinger. I praksis sikres slike organisasjoner data direkte fra Kongsberg Satellite Services (KSAT).
SvalSat, KSATs nedlesingsstasjon på Svalbard, sett i 2012. Foto: KSAT
Utviklingsmiljøene (forskere, institutter og andre) kan også søke Norsk Romsenter om å få tilgang til data basert på behov. I motsetning til organisasjonene som har store behov til operasjonelle tjenester, har de små brukerne ikke tilsvarende store behov og kan etter søknad til Norsk Romsenter få tilgang på satellittdata i sine F&U-aktiviteter.
Last ned søknadsskjema for tilgang til satellittdata hos KSAT.
Du kan også skaffe data fra den europeiske romorganisasjonen ESA. Dataene kan for F&U-formål hentes fra ESA direkte gjennom denne lenken. Du må søke og skrive under på betingelser, men deretter kan du bare laste ned. Alternativt kan KSAT være behjelpelig med å få tak i dem. Uansett må dataleveransen være godkjent av ESA eller Norsk Romsenter.
Brukere står naturligvis fritt til å gå til anskaffelse av kommersielle data som ikke er kjøpt fri av Norsk Romsenter og som ikke inngår i kvoteordningen, men må da dekke kostnadene selv.
Skysatellitten EarthCARE skal løse mysteriet rundt energibalansen i atmosfæren.
Det skal ESAs romsonde Hera undersøke ved dobbeltasteroiden Didymos.
Derfor måtte modellen over jordas magnetfelt oppdateres før planlagt.
Den europeiske Mars-roveren er oppkalt etter DNA-forskeren Rosalind Franklin.