Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Toril Bye Rinnnan

Studentaktiviteter i ESA

Den europeiske romorganisasjonen ESA, der Norge er ett av 22 medlemsland, har flere tilbud til studenter. Dette er en del av ESAs langsiktige rekrutteringsstrategi og et ledd i arbeidet med å øke interessen for realfag og teknologi i Europa.

Full oversikt alle mulighetene finner du på ESA Education.

Her ligger en generell oversikt over karrieremuligheter i ESA.

Oversikt over praktisk rettede studentprosjekter og samarbeidsmuligheter på tvers av landegrensene finner du på ESA Academy.

Praksisplasser, trainée og PhD

For bachelor- og masterstudenter tidlig i studiet kan en praksisperiode ved ett av ESAs sentre være relevant å få med seg.

Hvis du er i ferd med å bli ferdig eller har en fersk master i lomma, er det mulig å søke ett år som Young Graduate Trainee ved ett av de mange prosjektene som drives av ESA. Det er snakk om ca 80 YGT-jobber årlig, og utlysningen gjøres i november hvert år.

Mange nyuteksaminerte studenter fra norske universiteter har vært YGT ett år i ESA, og flere av dem jobber i ESA eller annen romindustri i dag.

ESA tilbyr også et samarbeid med studenter som ønsker å ta deler eller hele doktorgraden innen et romrelatert tema ved ett av ESAs sentre.

For dem som er ferdige med en PhD, har ESA et post-doc-program.

ISEB

Flere romorganisasjoner samarbeider om utviklingsmuligheter for studenter gjennom International Space Education Board (ISEB). Reisestøtte til konferanser og workshops, stipendmuligheter og globalt samarbeid om bakkestasjoner for studentsatellitter er blant tilbudene.