Meny
Satellitter kan hjelpe oss før og etter naturkatastrofer.
Naturen på jorden kan være nådeløs. Vi mennesker har ikke kontroll på naturkreftene og vi har ikke mye å stille opp med i kamp mot disse. Men satellitter kan varsle naturkatastrofer. Det er nå mulig å oppdage små bevegelser i jordskorpen og i fjellsider. Etter hvert som vi får nyere og bedre satellitteknologi vil det bli enklere å overvåke, og å varsle flom, jordskjelv og vulkanutbrudd.
Når en storm er på vei brukes satellitter som observerer jorda. Disse satellittene har mange instrumenter slik at forskerne kan se på mange ting samtidig. Når en kraftig orkan beveger seg over land, kan man se hvordan den ser ut, hvor den er og hva som skjer på bakken under. Dette er veldig viktig for å kunne se hvor stormen er på vei og for å finne ut hvor det er behov for mest hjelp.
Satellittbilde av stormen Ivan. Foto: NOAA.
Når katastrofen allerede har skjedd, er det fortsatt en del ting som kan gjøre forskjell for oss mennesker. Hvor gode redningsaksjoner får vi til? Hvor raskt kan hjelpen finne frem? Hvor stor skade har skjedd? Hvor er det behov for mest hjelp? Satellitter kan ha løsningen på dette.
Bilder fra rommet kan være veldig viktige når redningsinnsatsen skal styres etter for eksempel et kraftig jordskjelv eller en orkan. Det er særlig når katastrofeområdet ligger vanskelig til at satellittbilder er til stor nytte.
Navigasjon-satellittene som kalles Galileo-satellittene har supernøyaktige klokker og søk- og redningstranspondere. Dermed kan satellittene fange opp signaler fra nødpeilesendere, for eksempel på skip, over hele verden og formidle dem til redningssentraler for raskere hjelp enn det man tidligere kunne.
På Svalbard er det en søk- og redningsstasjon. Galileosatellittene plukker opp signaler fra nødstedet, og sender informasjonen via bakkestasjonen på Svalbard til de forskjellige redningssentralene. Med denne bakkestasjonen får redningssentralene raskere en god posisjonsbestemmelse av personer i nød.
Et magnetfelt er området rundt en magnet, et magnetisk objekt, eller en strømførende ledning. Dette området har magnetisk kraft. Magnetfeltet er det som gjør at to magneter støter fra hverandre eller dras mot hverandre. Jorda har også et magnetfelt.
En satellitt er et objekt som går i bane rundt et annet objekt, planet. For eksempel jorda. Ting vi har bygget og sendt opp fra jorden kaller vi for satellitter. Det er riktig! Men det stemmer også at månen vår er en satellitt. Alt som kretser rundt jorda uansett hva de består av er satellitter. Faktisk så er jorda også en satellitt. Det er fordi jorda kretser rundt sola.
Vi driver med jordobservasjon når vi ser på jorda fra rommet. Dette gjøres med satellitter som går i bane rundt jorda. Satellittene tar bilder av jordas overflate og gir oss mye nyttig informasjon om kloden vår og hvordan den ser ut.
Vi sender informasjon (tale, musikk, bilder, video) rundt til hverandre på jorda. Dette gjøres med satellitter. Vi kommuniserer altså gjennom satellitter.
Vi bruker satellitter til å vite hvor vi er og til å finne veien. Jorda er omgitt av 24 satellitter som sender ut radiosignaler. Disse fanges opp av mottakere som finnes i blant annet båter, biler og fly og mobiltelefoner. Så regner disse mottagerne ut nøyaktig hvor du befinner deg. Dette systemet kalles GPS.
Galileo Galilei var en italiensk filosof, fysiker og astronom som levde på 1500-1600tallet. Galileo er også et navigasjonssystem som har blitt oppkalt etter Galileo Galilei. Det er nesten det samme som det amerikanske GPS, men Galileo er laget i Europa.
Nikolaus Copernicus var en Tysk-polsk astronom som levde på 1400-1500tallet. Han fant blant annet ut at jorda går i bane rundt solen. Copernicus er også et navn på et prosjekt i den europeiske romorganisasjonen. Det er en samling av satellitter som skal observere jorda vår fra verdensrommet og lære oss mer om klimaendringer.
Satellitter som forsker på jorda må kunne sende data tilbake til bakken slik at forskerne kan få fatt i resultatene. Derfor er det bygd bakkestasjoner som har gigantiske satellittantenner som lytter til, og fanger opp signaler til satellittene som er ut i verdensrommet. En bakkestasjon er altså en stasjon på jorda som tar imot, leser og lagrer signaler fra satellittene i verdensrommet. På Svalbard ligger en av de største bakkestasjonene i hele verden. Den heter Svalsat.
Bli med på kurs hos Norsk Romsenter sammen med International Space University...
Blue Justice Ocean Surveillance Programme ble lansert 7. september 2023 hos N...
Slik skal navigasjonssatellittene i Galileo bedre takle dårlig romvær.
Astronauter har flere faste tradisjoner før de drar opp i rommet. Her er noen...
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.