Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Den tyske astronauten Alexander Gerst. Foto:ESA.
ESA

Hva skal til for å bli astronaut?

Først og fremst må man ha et ønske om å jobbe med verdensrommet. Det viktigste for å lære og å få til noe, er å ha lyst.

Du må også jobbe veldig hardt på skolen. Alle som har blitt astronauter har brukt mye tid og krefter på å bli god i alle fag.

Når du har blitt så stor at du skal selv velge hvilke fag du ønsker å lære mest om, så bør du tenke deg godt om. Selv om alle fag på skolen er viktige, så er det smart å velge fag innenfor naturfag eller matte. For eksempel kjemi, biologi, matematikk eller fysikk.

Må studere

Dette er viktig for å kunne få lov til å studere til et yrke som gjør det mulig å bli astronaut. For å kunne bli en av den europeiske romorganisasjonens astronauter må man nemlig ha en universitetsutdannelse innen realfag, ingeniørfag eller medisin (lege). Her er det også nødvendig med gode karakterer.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Den itialienske astronauten Samantha Cristoforetti øver seg på vektløshet i et stort vannbasseng. Crristoforetti er tidligere jagerpilot og har to forskjellige akademiske utdannelser. Foto: ESA.</para></section>

Den itialienske astronauten Samantha Cristoforetti øver seg på vektløshet i et stort vannbasseng. Crristoforetti er tidligere jagerpilot og har to forskjellige akademiske utdannelser. Foto: ESA.

Astronauter må også være veldig gode i Engelsk. Astronauttreningen og utdannelsen foregår på engelsk.

I tillegg til å jobbe hardt med språk og kunnskaper, så må man holde kroppen i god form. Det er sikkert lurt å drive med en idrett som gjør at man blir trent.

 

Ikke få panikk

Noe av det aller viktigste er at du flink til å samarbeide med andre mennesker, også fra andre land. Du må vise at du kan håndtere stressende situasjoner uten å få panikk.

Du må ikke være redd for å reise alene, eller å møte nye mennesker og du må være selvstendig.

Hvis du ønsker å studere i Norge, finnes det mange universiteter og høyskoler. For eksempel NTNU i Trondheim eller Universitetet i Stavanger, Tromsø, Oslo, Bergen, eller Ås. Du bør være klar for å studere i mange år – minst fem. Du bør også dra på utveksling til et annet land når du studerer, og kanskje til og med ta hele utdannelsen i utlandet.

Etter studiene må du jobbe i minst tre år med det du har utdannelse i. Hvis du for eksempel er lege må du jobbe på sykehus eller lignende.

Så gjelder det bare å følge med når ESA søker nye astronauter. Det er veldig sjelden og det er veldig mange søkere til få stillinger.

Selv om de fleste vil si at sjansen for å blir astronaut og få reise til verdensrommet er veldig liten, så er det fortsatt mange morsomme og spennende jobber der man kan arbeide med romfart, romforskning og astronomi.

Visste du at...

Med det blotte øye kan man se den internasjonale romstasjonen fra nesten alle steder på jorda, når den svever forbi. Den kan observeres som en lys, hvit prikk som beveger seg sakte over himmelen om natten. Ta en titt da vel!

Relaterte linker

Hæ?

hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord
  • Magnetfelt

  • Satellitt

  • Jordobservasjon

  • Satellittkommunikasjon

  • Satellittnavigasjon

  • Galileo

  • Copernicus

  • Bakkestasjoner