Meny
Hva holder planetene i bane? Hvorfor svever ikke planetene målløst rundt omkring i verdensrommet?
Har du hørt om tyngdekraften? Det er den som er grunnen til at planetene holdes i bane.
Det var Isaac Newton som fikk ideen om tyngdekraften og den ideen viste seg å stemme. Det begynte med at Newton satt under et tre og så et eple falle mot bakken (noen sier han fikk det i hodet).
Når dette skjedde spurte han seg selv: Hvorfor faller eplet ALLTID nedover og ikke oppover? Han tenkte at det måtte være en usynlig, tiltrekkende kraft som kom fra jorda.
Videre forstod han at denne kraften fra jorda kunne påvirke ting veldig langt unna, selv ute i verdensrommet. Det er på grunn av jordas tyngdekraft at månen sirkulerer rundt og rundt Jorda.
Newtons illustrasjon fra boken Principia, der han forklarer tyngdekraften. Foto: Newton/Wikipedia.
Jordas tyngdekraft trekker til seg månen akkurat passe nok til at den forblir i bane - rundt og rundt. Jordas og de andre planetenes bevegelse rundt solen forklares på akkurat den samme måten. Det er noe vi kaller en fysisk lov og derfor gjelder det alle objekter, så lenge de har riktig masse og riktig fart.
Alle satellittene som går i bane rundt jorda blir beregnet ut i fra disse fysiske lovene. Derfor er det mange som jobber mye med å planlegge hastighet og størrelse før de sender opp nye satellitter.
Visste du at du også har en tyngdekraft? Alt som har masse- altså alt som har en størrelse har en tiltrekningskraft. Når du sitter på pulten din tiltrekker du blant annet klassekameraten som sitter ved siden av deg.
Dere tiltrekker faktisk hverandre, men det er så liten kraft-fordi dere ikke har så stor masse, at det ikke legges merke til.
Det finnes kloder i verdensrommet som ikke kan kalles for planeter. De er rett og slett for små til å ”få lov” til å hete det. De er heller ikke måner, nettopp fordi de går i bane rundt sin sol, og ikke rundt en annen planet. De har nå fått navnet dvergplaneter. Pluto, som ligger i vårt solsystemet vårt, er et eksempel på en dvergplanet.
Tyngdekraften, den kraften som trekker ting mot bakken, er forklaringen på hvorfor for eksempel månen går i bane rundt jorden. Månens bane rundt jorden er som et uendelig fall. Månen faller rundt og rundt jorden i stedet for å falle ned på den. Det er fordi tyngdekraften er ikke sterk nok til å trekke den helt ned på jorden, men akkurat sterk nok til at den holder månen i bane. Hvis man har stor nok kraft, kan man kaste ting rundt jorden slik at de går i bane og ikke detter ned igjen på jorden. Samtidig må man ikke bruke for stor kraft- da vil det man kaster bare forsvinne ut i verdensrommet. Vi beregner nøyaktig kraft når vi skal sende opp satellitter, slik at de også kan gå i bane rundt jorden.
Koronaen er det ytterste laget i solens atmosfære. Den ser ut som en strålende blåhvit krans rundt solen.
Skal forske på hvordan skyer og aerosoler påvirker klimaet.
Medisinsk teknologi og forskning vil hjelpe både astronauter og folk på jorda.
Hvilke regler gjelder for månen og hvem bestemmer hva som er lov der?
Hubbles etterfølger ser lenger ut i rommet og tilbake i tid enn noe annet tel...
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.