Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Eple
NRS

Tyngdekraften

Hva holder planetene i bane? Hvorfor svever ikke planetene målløst rundt omkring i verdensrommet?

Har du hørt om tyngdekraften? Det er den som er grunnen til at planetene holdes i bane.

Det var Isaac Newton som fikk ideen om tyngdekraften og den ideen viste seg å stemme. Det begynte med at Newton satt under et tre og så et eple falle mot bakken (noen sier han fikk det i hodet).

Når dette skjedde spurte han seg selv: Hvorfor faller eplet ALLTID nedover og ikke oppover? Han tenkte at det måtte være en usynlig, tiltrekkende kraft som kom fra jorda.

Videre forstod han at denne kraften fra jorda kunne påvirke ting veldig langt unna, selv ute i verdensrommet. Det er på grunn av jordas tyngdekraft at månen sirkulerer rundt og rundt Jorda.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Newtons illustrasjon fra boken Principia, der han forklarer tyngdekraften. Foto: Newton/Wikipedia.</para></section>

Newtons illustrasjon fra boken Principia, der han forklarer tyngdekraften. Foto: Newton/Wikipedia.

Jordas tyngdekraft trekker til seg månen akkurat passe nok til at den forblir i bane - rundt og rundt. Jordas og de andre planetenes bevegelse rundt solen forklares på akkurat den samme måten. Det er noe vi kaller en fysisk lov og derfor gjelder det alle objekter, så lenge de har riktig masse og riktig fart.

Alle satellittene som går i bane rundt jorda blir beregnet ut i fra disse fysiske lovene. Derfor er det mange som jobber mye med å planlegge hastighet og størrelse før de sender opp nye satellitter.

Visste du at du også har en tyngdekraft? Alt som har masse- altså alt som har en størrelse har en tiltrekningskraft. Når du sitter på pulten din tiltrekker du blant annet klassekameraten som sitter ved siden av deg.

Dere tiltrekker faktisk hverandre, men det er så liten kraft-fordi dere ikke har så stor masse, at det ikke legges merke til.

Relaterte linker

Hæ?

Hva betyr forskjellige ord og uttrykk? her får du en enkel forklaring på vanskelige ord
  • Dvergplaneter

  • Å gå i bane

  • Korona