Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Månen. Foto: ESA.
ESA

Sol- og måneformørkelser

Hvordan får vi sol- og måneformørkelser?

Måneformørkelse 

Månen er ikke selvlysende og trenger lys fra solen for å synes på himmelen – akkurat som jorda.

Som jorda, har månen en nattside og en dagside. Noen ganger kan vi se hele dagsiden, og det er det vi kaller fullmåne. Noen ganger kan vi ikke se månen i det hele tatt og det er fordi vi da kun ser den mørke nattsiden av månen.

Andre ganger ser vi både litt av nattsiden og litt av dagsiden på en gang. Det kaller vi for halvmåne.  Det ser jo slik ut at månen er blitt til en buet smal stripe, men den er egentlig fortsatt rund. 

Månen kretser rundt jorden samtidig som jorden kretser rundt solen. Når jorden står midt mellom solen og månen får vi en måneformørkelse. Månen beveger seg altså inn i jordens skygge. Dette kan bare skje når det er fullmåne.

Når månen helt har beveget seg slik at den er dekket av skyggen er hele månen blitt blodrød. Men hvorfor blir den rød og ikke helt mørk når den er i skyggen av jorden? Det er fordi bittelitt sollys klarer å trenge seg igjennom jordens atmosfære og treffe månen.

Solformørkelse

Månen kretser rundt jorden samtidig som jorden kretser rundt solen. På grunn av dette vil månen noen ganger stå mellom solen og jorden. Det er da vi kan oppleve det som kalles solformørkelse.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Partiell solformørkelse. Foto: NASA.</para></section>

Partiell solformørkelse. Foto: NASA.

En solformørkelse er på en måte det samme som en måneformørkelse, bare at når det er solformørkelse så er det månen som står i mellom jorden og solen.

Solformørkelser deles inn i tre grupper: total, partiell og ringformet. Under en total solformørkelse blir hele solen dekket av månen da kan vi se solens atmosfære og man kan se den mystiske koronaen. Himmelen blir så mørk at man kan se planeter og stjerner vi ikke kan se til vanlig. 

Ringformet solformørkelse skjer når månen er så langt unna at måneskiven ikke er stor nok til å dekke solen totalt. En del av solskiven er synlig og da som en tynn ring rundt månen. Partiell solformørkelse er når månen dekker litt av solen, men bommer slik at formørkelsen ikke klarer å bli total eller ringformet.

Dette innslaget er hentet fra NRK-serien Newton, et program om naturvitenskap. Det gikk på TV dagen før en solformørkelse fant sted 3. oktober 2005: 

 

Relaterte linker

Hæ?

Hva betyr forskjellige ord og uttrykk? her får du en enkel forklaring på vanskelige ord
  • Dvergplaneter

  • Å gå i bane

  • Korona

Hvor høyt kan man hoppe på månen?

Fordi tyngdekraften på månen er ca en sjettedel av tyngdekraften på jorden, så ville det være mulig å hoppe mye høyere på månen enn på jorda. Seks ganger høyere! Hvis du klarer å hoppe 30 cm på jorda, skulle du egentlig ha klart å hoppe 180 cm på månen. Men om du faktisk dro på månen ville ikke det skje. Man er helt avhengig av romdrakt og disse romdraktene er veldig tunge. En slik drakt du ville bruke på månen veier ca 140 kilo på Jorda. Hvis du plusser på din egen vekt så vil du veie ganske mye, selv om du er på månen!