Meny
Hvordan får vi sol- og måneformørkelser?
Månen er ikke selvlysende og trenger lys fra solen for å synes på himmelen – akkurat som jorda.
Som jorda, har månen en nattside og en dagside. Noen ganger kan vi se hele dagsiden, og det er det vi kaller fullmåne. Noen ganger kan vi ikke se månen i det hele tatt og det er fordi vi da kun ser den mørke nattsiden av månen.
Andre ganger ser vi både litt av nattsiden og litt av dagsiden på en gang. Det kaller vi for halvmåne. Det ser jo slik ut at månen er blitt til en buet smal stripe, men den er egentlig fortsatt rund.
Månen kretser rundt jorden samtidig som jorden kretser rundt solen. Når jorden står midt mellom solen og månen får vi en måneformørkelse. Månen beveger seg altså inn i jordens skygge. Dette kan bare skje når det er fullmåne.
Når månen helt har beveget seg slik at den er dekket av skyggen er hele månen blitt blodrød. Men hvorfor blir den rød og ikke helt mørk når den er i skyggen av jorden? Det er fordi bittelitt sollys klarer å trenge seg igjennom jordens atmosfære og treffe månen.
Månen kretser rundt jorden samtidig som jorden kretser rundt solen. På grunn av dette vil månen noen ganger stå mellom solen og jorden. Det er da vi kan oppleve det som kalles solformørkelse.
Partiell solformørkelse. Foto: NASA.
En solformørkelse er på en måte det samme som en måneformørkelse, bare at når det er solformørkelse så er det månen som står i mellom jorden og solen.
Solformørkelser deles inn i tre grupper: total, partiell og ringformet. Under en total solformørkelse blir hele solen dekket av månen da kan vi se solens atmosfære og man kan se den mystiske koronaen. Himmelen blir så mørk at man kan se planeter og stjerner vi ikke kan se til vanlig.
Ringformet solformørkelse skjer når månen er så langt unna at måneskiven ikke er stor nok til å dekke solen totalt. En del av solskiven er synlig og da som en tynn ring rundt månen. Partiell solformørkelse er når månen dekker litt av solen, men bommer slik at formørkelsen ikke klarer å bli total eller ringformet.
Dette innslaget er hentet fra NRK-serien Newton, et program om naturvitenskap. Det gikk på TV dagen før en solformørkelse fant sted 3. oktober 2005:
Det finnes kloder i verdensrommet som ikke kan kalles for planeter. De er rett og slett for små til å ”få lov” til å hete det. De er heller ikke måner, nettopp fordi de går i bane rundt sin sol, og ikke rundt en annen planet. De har nå fått navnet dvergplaneter. Pluto, som ligger i vårt solsystemet vårt, er et eksempel på en dvergplanet.
Tyngdekraften, den kraften som trekker ting mot bakken, er forklaringen på hvorfor for eksempel månen går i bane rundt jorden. Månens bane rundt jorden er som et uendelig fall. Månen faller rundt og rundt jorden i stedet for å falle ned på den. Det er fordi tyngdekraften er ikke sterk nok til å trekke den helt ned på jorden, men akkurat sterk nok til at den holder månen i bane. Hvis man har stor nok kraft, kan man kaste ting rundt jorden slik at de går i bane og ikke detter ned igjen på jorden. Samtidig må man ikke bruke for stor kraft- da vil det man kaster bare forsvinne ut i verdensrommet. Vi beregner nøyaktig kraft når vi skal sende opp satellitter, slik at de også kan gå i bane rundt jorden.
Koronaen er det ytterste laget i solens atmosfære. Den ser ut som en strålende blåhvit krans rundt solen.
Fordi tyngdekraften på månen er ca en sjettedel av tyngdekraften på jorden, så ville det være mulig å hoppe mye høyere på månen enn på jorda. Seks ganger høyere! Hvis du klarer å hoppe 30 cm på jorda, skulle du egentlig ha klart å hoppe 180 cm på månen. Men om du faktisk dro på månen ville ikke det skje. Man er helt avhengig av romdrakt og disse romdraktene er veldig tunge. En slik drakt du ville bruke på månen veier ca 140 kilo på Jorda. Hvis du plusser på din egen vekt så vil du veie ganske mye, selv om du er på månen!
ESA har valgt to forskningssatellitter som går videre til uttak.
Space Norway har inngått avtale med Telenor om kjøp av Telenor Satellite.
The seminar will provide a platform to foster ongoing collaboration between N...
Det viser en ny økonomisk rapport fra Storbritannia.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.