Meny
Hvorfor er himmelen blå?
Hvorfor er himmelen blå når luften er gjennomsiktig? Sola sender ut hvitt lys ned til oss på Jorda. Selv om vi sier at lyset er hvitt så inneholder det egentlig alle fargene i regnbuen. Disse forskjellige fargene har forskjellige bølgelengder.
Luft er bygd opp av små partikler som kalles molekyler. Luften i atmosfæren vår lar ikke lyset passere helt upåvirket. Mesteparten av solstrålene, bortsett fra det blå sollyset, går rett forbi disse luftmolekylene.
Den blå fargen/sollyset blir spredt utover av luftmolekylene. Så når vi ser opp på den blå himmelen ser vi blått avbøyd lys fra solen. De andre fargene i lyset får vi ikke øye på.
Himmelen begynner faktisk der bakken ender. Himmelen er atmosfæren, all luften som er rundt oss. Himmelen har også forskjellige lag med forskjellige navn. Det laget vi mennesker oftest befinner oss i heter troposfæren.
Hvis du klarer å finne en regnbues ende, vil du finne en skatt av gull og diamanter! Har noen fortalt deg dette før? Du har kanskje senere også hørt at dette ikke stemmer og at det bare er en skrønehistorie. Da har du fått høre sannheten. Det er fordi regnbuer ikke har noen ende. Fra et fly i luften kan du se at regnbuen egentlig er en sirkel og en sirkel har jo ingen ende eller start.
Sollyset inneholder alle verdens farger. Foto: Wikimedia.
Fargene i en regnbue kommer fra solstrålene. Når disse strålene går igjennom regndråper og ikke bare luft, blir lyset som er hvitt, delt opp i blått, lilla, rødt, oransje, gult, grønt.
Himmelen kan ha mange fine farger. Den er oftest blå eller svart, men noen ganger kan den bli rød, lilla, gul og til og med litt grønn. Hvorfor kan himmelen skifte farge så ofte som om den skulle være en kameleon?
Rød og gul himmel. Foto: Elisabeth Ødegaard
Som vi allerede vet, så inneholder sollyset alle verdens farger. Når himmelen får forskjellig farger så er det fordi det lyset som når oss har blitt påvirket av jordens atmosfære. Når lyset passerer atmosfæremolekylene så spres lyset. Det blå lyset spres mest.
Himmelen får andre farger enn blå når solen går ned. Det er fordi når solen ikke står så høyt på himmelen, så må lyset gjennom et mye tykkere lag av atmosfæren enn ellers. Det betyr at molekylene sprer det blå lyset så mye at bare det røde og gule som er igjen til å nå øynene våre.
Om natten har himmelen samme farge som verdensrommet, nemlig svart! Det er fordi det da ikke er noe sollys som molekylene i verdensrommet kan "leke med" – altså bryte.
Det finnes kloder i verdensrommet som ikke kan kalles for planeter. De er rett og slett for små til å ”få lov” til å hete det. De er heller ikke måner, nettopp fordi de går i bane rundt sin sol, og ikke rundt en annen planet. De har nå fått navnet dvergplaneter. Pluto, som ligger i vårt solsystemet vårt, er et eksempel på en dvergplanet.
Tyngdekraften, den kraften som trekker ting mot bakken, er forklaringen på hvorfor for eksempel månen går i bane rundt jorden. Månens bane rundt jorden er som et uendelig fall. Månen faller rundt og rundt jorden i stedet for å falle ned på den. Det er fordi tyngdekraften er ikke sterk nok til å trekke den helt ned på jorden, men akkurat sterk nok til at den holder månen i bane. Hvis man har stor nok kraft, kan man kaste ting rundt jorden slik at de går i bane og ikke detter ned igjen på jorden. Samtidig må man ikke bruke for stor kraft- da vil det man kaster bare forsvinne ut i verdensrommet. Vi beregner nøyaktig kraft når vi skal sende opp satellitter, slik at de også kan gå i bane rundt jorden.
Koronaen er det ytterste laget i solens atmosfære. Den ser ut som en strålende blåhvit krans rundt solen.
Visste du at du er en superstjerne? Alle skapninger på jorden er laget av stjernestøv!Planter, mennesker og dyr er bygd opp av et stoff som heter karbon som har blitt til inne i stjernene. Grunnstoffene som kroppen vår er bygd opp av ble en gang for lenge siden laget inne i stjernene, og så spredt til jordens område i universet.
Skal forske på hvordan skyer og aerosoler påvirker klimaet.
Medisinsk teknologi og forskning vil hjelpe både astronauter og folk på jorda.
Hvilke regler gjelder for månen og hvem bestemmer hva som er lov der?
Hubbles etterfølger ser lenger ut i rommet og tilbake i tid enn noe annet tel...
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.