Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Slik kan det se ut om en enorm asteroide treffer jorda: Illustrasjon: NASA.
NASA

Farene fra rommet

Det gjør sikkert vondt å få en meteoritt i hodet. Men trenger vi å bekymre oss for det?

Vi vet godt at det kan være farlig å reise ut i verdensrommet. Astronauter er utsatt for farer i løpet av reisen og oppholdet i rommet.  Men det finnes også trusler fra verdensrommet for oss som ennå har beina plantet på jorda. Hvor farlige er de egentlig? Hvor store sjanser er det for at de kan skade oss? og hvor mange farer finnes der ute?

Meteorer/meteoritter/meteoroider

Nesten fire milliarder meteorer faller inn i atmosfæren vår hver dag. Det finnes altså haugevis av meteorer som fyker rundt ute i verdensrommet og mange treffer jordas atmosfære hele tiden. Grunnen til at vi ikke blir bombardert med meteoritter til en hver tid skyldes at før de rekker å treffe jorden, så brenner de opp i atmosfæren på grunn av den voldsomme farten. Farten gjør at det oppstår friksjon og det blir da glovarmt.

De er ofte så små at de brenner helt opp eller ikke gjør mer skade enn småstein. De meteorene som vi kan se brenne opp i atmosfæren er det vi ofte kaller for stjerneskudd på himmelen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Meteorkrater i Arizona, USA. Foto: ESA</para></section>

Meteorkrater i Arizona, USA. Foto: ESA

Selv om de fleste meteorer ender opp som "stjerneskudd", har det hendt at meteorer har vært så kraftige at de har gjort skade på jorda. I 2013 i Russland skjedde nettopp dette. Meteoritten hadde en masse på 10000 tonn og en hastighet på 54000 km i timen.

Den eksploderte før den nådde jorda, så skadene på bygningene og menneskene kom av trykkbølgen fra eksplosjonen. Mer enn 1 200 personer skal ha blitt skadd i hendelser, men de fleste av dem var kun kuttskader og blåmerker.

Asteroider

Asteroidene har fått skylden for utryddelsen av dinosaurene for omkring 65 millioner år siden. Vi tror at det var en gigantisk asteroide som kolliderte med jorden og dermed ødela nesten alt liv. Hvis en asteroide kolliderer med jorden så vil det oppstå en eksplosjon og den vil lage et krater, akkurat slik vi tror hendte for 65 millioner år siden.

Det er til tider asteroider som passerer jorda. Senest i februar passerte det en asteroide som astronomene betegner som nært. Den passerte flere ganger lengere ut enn månen vår, så sjansen for at en asteroide treffer planeten vår er nesten lik null, så vi behøver ikke å være engstelige for at vi skulle bli truffet av en asteroide eller få en meteoritt i hodet. Det er det nemlig veldig liten sannsynlighet for at skjer.

Sorte hull

Vi er ganske sikre på at innerst inne i kjernen av spiralgalaksen som heter Melkeveien finnes det et sort hull. Et sort hull er et område der gravitasjonskreftene - tiltrekningskreftene er så sterke at ingenting kan unnslippe. (les mer om sorte hull her). Hvis et objekt, for eksempel jorden, skulle nærme seg det tyngdefeltet som ligger rett utenfor et sort hull ville den bli sugd inn i det sorte hullet og være fortapt.

Solsystemet vårt ligger faktisk i melkeveien. Likevel er det ingenting å være bekymret for så lenge vi lever . Solsystemet er nemlig så langt unna det sorte hullet i galaksen at det aldri vil komme i nærheten. Det ligger i en av galaksens armer som snor seg ut fra kjernen – faktisk så mye som 30 000 lysår. (hva er et lysår?)

Solen

Vi vet at hvis man er mye ute i sola uten å beskytte seg, så kan man bli solbrent.. Du har sikkert opplevd det før? Det kan være ganske vondt og det kan skade huden. På samme måte kan man skade øynene hvis man stirrer på solen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"/>

Når solsystemet vårt blir rammet av solstormer som kommer fra vår egen sol så kan det ødelegge for teknologi vi er ganske avhengige av i dag. Solstormene påvirker viktige navigasjonssystemer og kommunikasjonssystemer (Slik som radio og telefoner). Passasjerfly er for eksempel avhengige av å ha radiokontakt med kontrolltårn på bakken som gir viktig informasjon som unngår at man kræsjer eller flyr inn i uvær.

Under kraftige solstormer kan vi miste TV signalene, strømmen og navigasjonssystemer kan slutte å virke. 

Relaterte linker

Hæ?

Hva betyr forskjellige ord og uttrykk? her får du en enkel forklaring på vanskelige ord
  • Dvergplaneter

  • Å gå i bane

  • Korona