Meny
Mellom jorda og rommet befinner atmosfæren seg. Men hva er den egentlig?
Atmosfærens forskjellige lag. Illustrasjon: NOAA.
En atmosfære er et lag av gasser som ligger rundt en planet. Atmosfæren blir holdt på plass av planetens tyngdekraft. Det vil si at tyngdekraften trekker atmosfæren til seg.
Jordas atmosfære består av mest nitrogen og litt mindre oksygen. Andre stoffer som: Argon, vanndamp og karbondioksid er det mye mindre av. Selv om det er lite karbondioksid blir det stadig mer og mer. Atmosfæren rundt Jorda blir beskyttet av magnetosfæren som ligger rundt.
Jordas atmosfære er som et beskyttende gass-teppe rundt planeten. Uten den ville vi hatt ekstremt varme dager og kalde netter.
Temperaturene hadde vært så ekstreme at vi ikke hadde kunnet leve her. De kraftigste viftene ville ikke kjølt deg nok ned på dagen og den varmeste boblejakken ville ikke hjelpe noe på natten.
Samtidig beskytter atmosfæren oss mot farlig ståling fra sola. Planter og trær ville heller ikke kunne vokse og gro uten dette gass-teppet. Det er også jordas atmosfære som gjør at himmelen ser blå ut og ikke sort slik som den gjør på for eksempel månen.
Det er ikke bare jorda som har atmosfære, men ingen andre planeter i solsystemet vårt har en slik atmosfære som gjør det mulig for liv. Noen planeter, som for eksempel Merkur, har ingen atmosfære i det hele tatt. Månen vår har heller ingen atmosfære. Mars, som er den planeten som ligner mest på jorda, har atmosfære, men den er svært tynn.
Det finnes kloder i verdensrommet som ikke kan kalles for planeter. De er rett og slett for små til å ”få lov” til å hete det. De er heller ikke måner, nettopp fordi de går i bane rundt sin sol, og ikke rundt en annen planet. De har nå fått navnet dvergplaneter. Pluto, som ligger i vårt solsystemet vårt, er et eksempel på en dvergplanet.
Tyngdekraften, den kraften som trekker ting mot bakken, er forklaringen på hvorfor for eksempel månen går i bane rundt jorden. Månens bane rundt jorden er som et uendelig fall. Månen faller rundt og rundt jorden i stedet for å falle ned på den. Det er fordi tyngdekraften er ikke sterk nok til å trekke den helt ned på jorden, men akkurat sterk nok til at den holder månen i bane. Hvis man har stor nok kraft, kan man kaste ting rundt jorden slik at de går i bane og ikke detter ned igjen på jorden. Samtidig må man ikke bruke for stor kraft- da vil det man kaster bare forsvinne ut i verdensrommet. Vi beregner nøyaktig kraft når vi skal sende opp satellitter, slik at de også kan gå i bane rundt jorden.
Koronaen er det ytterste laget i solens atmosfære. Den ser ut som en strålende blåhvit krans rundt solen.
Norsk Romsenter skrev under avtalen med den franske romorganisasjonen CNES på...
En engasjert klima- og miljøminister Espen Barth Eide åpnet rom- og klimakonf...
The space industry is meeting policy makers on the Global Space Conference on...
Politikere og eksperter fra hele verden samles i Oslo 23.-25. mai for å utfor...
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.