Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Atmosfæren over jorda. Foto: NASA.
NASA

Atmosfæren vår

Mellom jorda og rommet befinner atmosfæren seg. Men hva er den egentlig?

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Atmosfærens forskjellige lag. Illustrasjon: NOAA.</para></section>

Atmosfærens forskjellige lag. Illustrasjon: NOAA.

En atmosfære er et lag av gasser som ligger rundt en planet. Atmosfæren blir holdt på plass av planetens tyngdekraft. Det vil si at tyngdekraften trekker atmosfæren til seg. 

Jordas atmosfære består av mest nitrogen og litt mindre oksygen. Andre stoffer som: Argon, vanndamp og karbondioksid er det mye mindre av. Selv om det er lite karbondioksid blir det stadig mer og mer. Atmosfæren rundt Jorda blir beskyttet av magnetosfæren som ligger rundt.

Jordas atmosfære er som et beskyttende gass-teppe rundt planeten. Uten den ville vi hatt ekstremt varme dager og kalde netter.

Temperaturene hadde vært så ekstreme at vi ikke hadde kunnet leve her. De kraftigste viftene ville ikke kjølt deg nok ned på dagen og den varmeste boblejakken ville ikke hjelpe noe på natten.

Samtidig beskytter atmosfæren oss mot farlig ståling fra sola. Planter og trær ville heller ikke kunne vokse og gro uten dette gass-teppet. Det er også jordas atmosfære som gjør at himmelen ser blå ut og ikke sort slik som den gjør på for eksempel månen.

Atmosfære på andre planeter?

Det er ikke bare jorda som har atmosfære, men ingen andre planeter i solsystemet vårt har en slik atmosfære som gjør det mulig for liv. Noen planeter, som for eksempel Merkur, har ingen atmosfære i det hele tatt. Månen vår har heller ingen atmosfære. Mars, som er den planeten som ligner mest på jorda, har atmosfære, men den er svært tynn. 

Relaterte linker

Hæ?

Hva betyr forskjellige ord og uttrykk? her får du en enkel forklaring på vanskelige ord
  • Dvergplaneter

  • Å gå i bane

  • Korona