Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Foto: NASA

Kappløp om rommet

Mennesket har alltid drømt og fantasert om å reise ut i det store ukjente verdensrommet. I midten av forrige århundre ble dette til virkelighet takket være rivaliseringen mellom USA og Sovjetunionen.

I 1961 var man ganske sikre på at det skulle være mulig å sende mennesker ut i verdensrommet og vekk fra jordkloden. Russerne var de kjappeste til å få til dette og ikke minst tørre det. De sendte en mann som het Juri Gagarin ut i verdensrommet i et kuleformet romskip, ”Sputnik”. Russeren Gagarin var altså starten på en lang astronaut/kosmonaut- historie.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Faksimile av the Huntsville Times med Jurij Gagarin på forsiden. Foto: NASA.</para></section>

Faksimile av the Huntsville Times med Jurij Gagarin på forsiden. Foto: NASA.

Etter at Sovjetunionen hadde kommet USA i forkjøpet, var USA desperate etter å sende opp den første amerikaneren i verdensrommet. Prosjektet som hadde pågått i noen år allerede het til og med MISS (man in space soonest) som betyr: Menneske i verdensrommet snarest.

Og ikke lenger enn noen måneder senere fikk USA det til. Alan Bartlett Shepard ble skutt opp som den første amerikaneren i verdensrommet. I 1962, bare et år etter Juri Gagarins "seier" som første mann i verdensrommet, sendte USA John Glenn i bane rundt jorden, hvor han befant seg i nesten fem timer. Det høres kanskje ikke så lenge ut nå som vi har astronauter i bane i mange måneder om gangen på romstasjonen, men i 1962 var det en sensasjon. Tenk hvor lite man visste om romfart på den tiden. 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>John Glenn øver seg på å komme inn og ut av kapselen før han drar opp i verdensrommet. Foto: NASA.</para></section>

John Glenn øver seg på å komme inn og ut av kapselen før han drar opp i verdensrommet. Foto: NASA.

Russerne og amerikanerne fortsatte å kjempe mot hverandre i en lang stund om hvem som var først og best i nye bragder. Så langt hadde Russerne vist at det var de som hadde ledelsen. De hadde jo sendt både den første satellitten, det første dyret og det første mennesket til verdensrommet.

Det neste store steget var å frakte mennesker til månen. Amerikanerne var temmelig lei av å være et steg bak russerne og satset stort på det som skulle hete Apollo-programmet. I 1969 hadde amerikanerne klart å lage et romskip som kunne fly til helt månen, lande og fly tilbake. 20.juli 1969 fulgte hele verden med på den første månelandingen noensinne.

Det skulle bli mange flere ferder til månen hvor de samlet inn masse spennende informasjon om den ”lille” kloden der ute i verdensrommet.

USA hadde tatt igjen Sovjetunionen i romkappløpet ved å reise til månen i 1969. Nå ville Sovjetunionen vise at de ikke var noe dårligere enn USA og satte i gang med å lage en romstasjon som skulle sendes opp i verdensrommet og gå i bane rundt jorden. I 1971 skjøt de opp ”Saljut 1”. Der skulle etter hvert astronauter bo og jobbe.

To år senere, i 1973 fikk USA sin romstasjon, Skylab. Den var 3 ganger større enn Saljut. Det har senere vært flere romstasjoner, blant annet en kinesisk som het Tiangong 1.

Etter all konkurransen bestemte Russland og USA seg heller for å samarbeide om en romstasjon. Derfor ble den internasjonale romstasjonen påbegynt i 1998.

Visste du at...

Visste du at den første hunden i verdensrommet, Laika, var en løshund funnet i Moskvas gater?