Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Lagune-nebulaen ligger rundt 5000 lysår fra oss, med retning mot konstellasjonen Skytten. Foto: Hubble/NASA/ESA.
Hubble/NASA/ESA

Verdensrommets størrelse

Det at verdensrommet er så vanvittig stort kan være skremmende, kanskje spennende og litt mystisk. Å i hele tatt forsøke å forestille seg størrelsen på verdensrommet er vanskelig. 

Kan vi noen gang finne ut av hvor stort det er? Hva har vi klart å måle?

Vi har beregnet at det observerbare universet er 13,7 milliarder år gammelt og begynte ved Big Bang. Det har nå en radius på 46.5 milliarder lysår i alle retninger fra jorden. At det er observerbart betyr ikke at vi faktisk kan se det med for eksempel et teleskop, men at det er så nært at man enten kan måle eller regne seg ut til at det finnes. (Det er et uttrykk for at strålingen fra et objekt i ytterkanten akkurat har hatt tid til å nå jorden).

Ingenting?

Mange spørsmål kan dukke opp i hodet når man tenker på universets størrelse:

Stopper det i det hele tatt eller er det uendelig? Det kan være vanskelig å forstå at noe er uendelig, for alt har jo en ende, et eller annet sted. Men hva hvis verdensrommet ender, hva finnes etter der det ender? Er det ingenting? Hva er ingenting? Ingenting er jo ikke noe.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Kosmisk mikrobølgebakgrunnstråling markerer yttergrensen for det observerbare univers. Foto: NASA.</para></section>

Kosmisk mikrobølgebakgrunnstråling markerer yttergrensen for det observerbare univers. Foto: NASA.

Vi kommer kanskje aldri til å finne ut av dette, og noen er til og med glade for at vi ikke kan få svar på disse store spørsmålene. De synes det er gøy å gruble over dette og liker at man ikke forstår. Allikevel er det viktig og spennende at vi forsøker å forstå noe av det vi har mulighet til å forstå, og at vi forsker videre. Det vi har funnet ut er at universet utvider seg hele tiden og det har det gjort helt siden Big Bang. Hvis vi ville prøve å reise til universet ytterste kant måtte vi ha reist ekstremt fort. Det er fordi universet fortsetter å utvide seg i alle retninger.

Vi vet at det nesten er umulig å ta igjen universet. Men hvis vi hadde klart det, hadde vi da kommet til en grense, med ingenting utenfor?

Uendelig?

Noen mener at universet har en grense og stopper. Det betyr at hvis man hadde klart det, så kunne man har reist rundt for å så komme tilbake til start. Andre mener heller at universet fortsetter i uendelighet og at man uansett aldri kommer til en grense.

I dag er det mange som tror at det ikke finnes noe utenfor universet, men at det kan finnes andre universer enn vårt eget. 

For å få litt perspektiv på hvor stort universet er i forhold til oss selv, er denne interaktive animasjonen veldig fin. Den er forresten laget av to tenåringer. Under kan dere se en YouTube-video laget av The American Museum of Natural History. På seks minutter blir du tatt med på en reise fra jorda og til enden av det kjente universet.

 <iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/17jymDn0W6U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Relaterte linker

Hæ?

Hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Lysår

  • Masse

  • Supernova

  • Tyngdekraft

  • Eksoplanet

  • Komet

  • Astronomi

  • Himmellegemer

Visste du at...

Hvis det var mulig å fylle en t-skje med nøytron- stjerne-stoff, så ville den veie omtrent 112 millioner tonn!