Meny
Universet, slik vi kjenner det i dag, ble ikke til i en fei. Utviklingen begynte for mange milliarder år siden med det vi kaller Big Bang.
The Big Bang er en teori om universets begynnelse og utvikling Det er en teori, det vil si at ingen kan være 100 prosent sikre på at det var slik det skjedde. Men forskerne har studert universet lenge nå og har skaffet seg masse informasjon og bevis som støtter Big Bang-teorien.
Ifølge teorien fantes all materien i universet i et ekstremt lite, tett og varmt punkt. Ut i fra navnet ”The Big Bang” skulle man tro at det eksploderte, men det er kanskje riktigere å si at det begynte å ekspandere med en utrolig fart. Dette skjedde for rundt 13, 7 milliarder år siden, men universet har fortsatt å ekspandere og strekke seg ut siden.
At dette skjedde er de aller fleste forskerne enige om, men det er stor usikkerhet om hva som fikk dette til å skje.
Da universet var veldig ungt, vi snakker her om cirka 0, 0000000000000000000000000000000001 (34 desimaler) sekunder etter Big Bang, doblet universet sin størrelse minst 90 ganger. Denne fasen kalles inflasjonen. Etter inflasjonen fortsatte universet å ekspandere, men ikke fullt så raskt og samtidig kjølnet det, og materie ble dannet.
I løpet av de første tre minuttene av universets eksistens ble lette kjemikalier skapt, men det tok rundt 380 000 år før universet ble kaldt nok slik at lys kunne skinne. Da dukket de første atomene opp og lyset som ble skapt da kan vi fremdeles registrere i avanserte instrumenter i form av mikrobølgestråling. Denne strålingen kalles den kosmiske bakgrunnsstrålingen.
Den eldgamle og intenst stjernedannende galaksen HFSL3. Illustrasjon: ESA/C. Carreau
I de neste 100 millioner årene fortsatte universet og ekspandere og kjølne. Små forandringer i gravitasjon fikk partikler til å samle seg.
Gravitasjon virker slik at masse tiltrekker masse. Gravitasjon påvirket også gasser i universet. Når de enorme mengdene av gassene hydrogen og helium raste gjennom rommet etter Big Bang, begynte atomene å trekke seg sammen i enorme gasskyer. Etter hvert presset tyngdekraften atomene sammen, så tett at de begynte å smelte sammen. Dette utløste store energimengder.
Rundt 10 til 200 millioner år etter universets begynnelse, ble de første stjernene skapt fra slike store lommer av gass.
Deretter begynte stjerner å samle seg i galakser. Galaksene formet seg i galakseklynger. Etter hvert endte noen stjerner opp som det vi kaller supernovaer.
Når en massiv stjerne går tom for hydrogen som brennstoff kan det hende at den eksploderer i en supernova.
Da blir trykket og temperaturen enda høyere, og under disse spesielle omstendighetene kan helium- og hydrogenatomene presses sammen til mer komplekse atomer som jern, oksygen og karbon.
Stort sett alt grunnstoff er laget på denne måten. Alt du ser rundt deg er bygget opp av atomer skapt i stjerner for milliarder av år siden.
I en supernovaeksplosjon blir slike stoffer slynget ut i verdensrommet igjen, som i en miniversjon av Big Bang.
På grunn av gravitasjonskraften vil også disse grunnstoffene bli en del av nye gasskyer som danner nye stjerner.
Slik oppstod en gang vårt eget solsystem for rundt 4, 6 milliarder år siden – og jorda som vi bor på.
Et lysår er den avstanden lyset beveger seg i løpet av et år. Lyset går nesten 300 000 kilometer i sekundet. Det er veldig fort. Det er også store avstander i verdensrommet. Derfor har vi bestemt oss for å bruke lysår som måling når vi snakker om for eksempel reisen til andre stjerner. Da slipper vi å få så store tall som vi ikke helt kan begripe.
Vi sier at masse er lik: tetthet ganger Volum. Tetthet forklarer hvor tett noe er presset sammen. Og volum betyr hvor stor denne tingen er. Altså hvor mange atomer er tett presset sammen i en ting. La oss tenke at vi har et stort sukkerspinn og en like stor stein. Steinen er tyngre, hardere og fastere enn sukkerspinnet. Steinen har større masse enn sukkerspinnet. Steinen har mange flere atomer presset sammen på like stor plass som sukkerspinnet. Sukkerspinnet har færre atomer, men er like stor som steinen.
Store stjerner (mye større en solen), kan eksplodere og bli til nøytronstjerner. Disse eksplosjonene kalles supernovaer.
Tyngdekraft er en tiltrekningskraft. Alt som har masse trekker andre masser til seg. Det gjelder deg også, for du er også laget av stoff! En person som sitter ved siden av deg, trekkes faktisk litt mot deg. Men tiltrekningskraften er så liten at det ikke merkes. Jo mer stoff det er i et objekt, jo større er tiltrekningskraften. For eksempel, så trekker jorden til seg månen. Newton fant ut av dette da han satt under et tre og så et eple falle mot jorden. Han undret hvorfor eplet alltid falt nedover, og ikke oppover. Han fant ut at det måtte være på grunn av tyngdekraften! Hvorfor vi mennesker for eksempel veier forskjellig, er fordi vi har ulik kroppsmasse.
Eksoplaneter, også kalt ekstrasolare planeter, er planeter som finnes utenfor vårt solsystem. De er med andre ord veldig langt unna jorden.
En komet er et objekt som går i bane rundt solen, akkurat som asteroider og planeter. Kometer er laget av blant annet is, karbon og stein. De er som store, skitne snøballer. Kometene er mye mindre enn planeter. De minste er på omtrent 100 meter og de største er 30 km. 30 km er omtrent så langt du må kjøre bil, for å komme fra Oslo til Tusenfryd.
Når kometer kommer nær solen, varmes isen og alle de frosne gassene. Slik får kometen en riktig så vakker hale som består av nettopp disse gassene og annet støv som kometen drar med seg på sin ferd.
Astronomi er vitenskapen om himmellegemer og fenomener som er utenfor jordas atmosfære. Når man forsker på astronomi, studerer man universets opprinnelse, utvikling og historie. Astronomi handler om alle himmellegemers utvikling, fysikk, kjemi, meteorologi og bevegelser. Astronomer er det vi kaller forskerne som undersøker nettopp dette.
Himmellegemer er en fellesbetegnelse på objekter i verdensrommet. Det vil egentlig si alle store objekter som ikke er på jorden. Et himmellegeme kan være en planet, stjerne, komet, asteroide, meteor eller en hel galakse.
Visste du at det svever sukker rundt i verdensrommet? Riktignok ser ikke dette sukkeret ut som det vi spiser. Det svevende sukkeret er mye mindre, men hvis man binder det sammen med andre molekyler, blir det til sukker som vi kan drysse på for eksempel grøten vår.
ESA har valgt to forskningssatellitter som går videre til uttak.
Space Norway har inngått avtale med Telenor om kjøp av Telenor Satellite.
The seminar will provide a platform to foster ongoing collaboration between N...
Det viser en ny økonomisk rapport fra Storbritannia.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.