Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
NGC-1763, her dannes stjerner. Fotografert av romteleskopet Hubble.
NASA

Stjerners fødsel og død

Ingenting varer evig, selv ikke stjernene. Men hvordan oppstår de og hvordan forsvinner de?

Alle stjerner blir født i tette skyer av gass og støv. Det starter med en gravitasjonskollaps. Det betyr at en samling av stoffer faller sammen mot et tyngdepunkt. Stjernen vokser ved at den stadig trekker til seg masse som er i skyen. Hvordan en stjerne dør avhenger kun av en ting: hvor tung den er. De ulike måtene ulike stjerner dør på har fått ulike navn:

Hvit dverg

Den nærmeste stjernen er solen vår. Om ca. fem milliarder år kommer solen til å blåse seg opp til en stor rød kjempe, nesten som en ballong, før mesteparten blir sprengt ut i verdensrommet og blir til en liten glødende stjernerest. Denne resten kalles en hvit dverg. Selv om den er liten veier den veldig mye. Når solen en gang blir en hvit dverg, vil en teskje med stoff fra den veie like mye som en bil.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Illustrasjon av en hvit dverg omringet av biter fra en ødelagt asteroide. Ill.: NASA.</para></section>

Illustrasjon av en hvit dverg omringet av biter fra en ødelagt asteroide. Ill.: NASA.

 

Supernova

Stjerner som er mye større en solen, kan bli til supernovaer og til slutt nøytronstjerner. I en supernova-eksplosjon sprenges det meste av stoffet utover, men noe av stjernen eksploderer innover. En nøytronstjerne veier mye mer enn en hvit dverg. En teskje med stoff av en nøytronstjerne vil veie like mye som et gigantisk lasteskip fullastet med olje.

Svarte hull

Enda større stjerner kan bli til noe som heter et svart hull den ytterste delen av stjernen eksploderer utover, mens den innerste eksploderer innover. Dette ligner litt på en supernova, men i stedet for å krympe ned til en liten ball, så fortsetter den å krympe til den forsvinner. Det finnes ikke så mange stjerner som er så store at de blir til sorte hull og det nærmeste svarte hullet vi vet om ligger mer enn 3000 lysår unna. 

Relaterte linker

Hæ?

Hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Lysår

  • Masse

  • Supernova

  • Tyngdekraft

  • Eksoplanet

  • Komet

  • Astronomi

  • Himmellegemer

Visste du at...

Stjerner egentlig ikke blinker? Det bare ser sånn ut fordi turbulens i jordas atmosfære påvirker lyset som treffer øynene dine.