Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Meteoride eller meteoritt?

Du har sikkert hørt ordene meteoroide, meteor, meteoritt, asteroide og komet før, men er kanskje ikke helt sikker på hva de egentlig betyr? Hva er forskjellene på disse forskjellige himmellegemene?

En asteroide er egentlig en liten planet. Asteroider går i bane rundt solen akkurat som planetene. Men de er for små til å kalles planeter, eller dvergplaneter. De kalles altså asteroider. Disse kalles asteroider, småplaneter eller planetoider. De er altså små planeter som er av stein, metall og is. De er mindre enn dvergplaneter, men kan være så store som hele Norge. De minste er på størrelse med hus.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Illustrasjon av asteroiden 2867 Steins. Foto: ESA</para></section>

Illustrasjon av asteroiden 2867 Steins. Foto: ESA

De fleste asteroidene går i bane i et asteroidebelte. Asteroidebeltet i vårt solsystem er et bredt område som finnes mellom Mars og Jupiter, og der er det en hel haug med asteroider som sirkulerer. Dette beltet kretser rundt solen akkurat som planetene i solsystemet. Enkelte ganger kan asteroider fly utenfor dette beltet og bevege seg mot jorden. Asteroidekollisjoner er veldig sjeldne, men det har hendt at asteroider har nærmet seg jorden.

Steinen med mange navn

En meteoroide er en stein som suser gjennom solsystemet vårt. Innimellom kan de treffe jorden. Når en meteoroide kommer inn i jordens/planetens atmosfære, varmes den opp og delvis eller helt fordamper. Når den altså har kommet så nærme jorden at den er i atmosfæren bytter den navn til meteor. Det er da gassen som slippes ut av meteoroiden gløder at den blir kalt en meteor eller stjerneskudd.

Når den treffer jordskorpen så bytter den navn enda en gang. Så hvis vi finner en meteor som har truffet jorden så heter den meteoritt. Når vi sier vi ser et stjerneskudd så er det egentlig en meteor som farer fryktelig fort gjennom atmosfæren og på grunn av farten brenner opp. 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Jernmeteoritter. Foto: Valentina Stefanelli/ESA</para></section>

Jernmeteoritter. Foto: Valentina Stefanelli/ESA

Nesten alle meteoritter kommer fra asteroider i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Nesten fire milliarder meteorer faller inn i atmosfæren vår hver dag.

Isende kule Kometer

Kometerer også himmellegemer som farer rundt solen. Forskjellen fra asteroidene er at kometene består hovedsakelig av is. 

Det finnes mye vakkert å se på i universet og noe av det vakreste er ”fallende” kometer med sin lange lysende hale. Den vakre halen dannes når kometen nærmer seg den brennende solen i en voldsom fart. Det som skjer er at isen smelter og blir til en stor sky av damp rundt det som er igjen av kometen. Fra jorden kan vi se skyen og da ligner den på en lang hale.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Halleys komet, Foto: ESA</para></section>

Halleys komet, Foto: ESA

Kometer er altså klumper laget av is, metall, grus, stein og karbon. En komet er litt som en skitten snøball. Det som mange synes er spennende med kometene er at de bærer på mye informasjon om solsystemets historie, de inneholder nemlig is og andre stoffer som er like gamle som solsystemet vårt. I gamle dager ble menneskene redde når de så kometene. Det var ikke nødvendigvis fordi de trodde de skulle treffe jorden, men fordi de trodde kometene varslet krig og katastrofer. 

Relaterte linker

Hæ?

Hva betyr forskjellige ord og uttrykk? Her får du en enkel forklaring på vanskelige ord.
  • Lysår

  • Masse

  • Supernova

  • Tyngdekraft

  • Eksoplanet

  • Komet

  • Astronomi

  • Himmellegemer

Stjerneskudd?

Visste du at fenomenet som vi kaller sjerneskudd overhodet ikke har noe med stjerner å gjøre? Det er egentlig bare meteoritter som brenner opp i atmosfæren. De lyser så kraftig at de ser ut som en fallende stjerner.