Meny
Planeter som går rundt andre stjerner, altså planeter i andre solsystemer, kalles eksoplaneter eller ekstrasolare planeter.
De fleste eksoplanetene som vi har oppdaget er ganske annerledes enn jorda. De er større enn Jupiter og er veldig varme. Noen av planetene er varmere enn 1000 grader. Fordi de er så varme er vi ganske sikre på at det ikke finnes liv på slike planeter. Likevel håper vi på å finne eksoplaneter med liv. Det kan vi finne ved å bruke god teknologi for å lage enda bedre teleskoper til å sende ut i verdensrommet enn det vi har gjort inntil nå.
Det er ikke lett å oppdage eksoplaneter. Det er fordi stjernene de går i bane rundt lyser mye sterkere enn planetene. Eksoplanetene "drukner" i stjernens lys. Se for deg at du er på et mørkt rom med en bitteliten klinkekule du skal finne. En lommelykt lyser mot deg. Da kan du tenke deg hvor vanskelig det er å få øye på klinkekulen som ligger like ved.
I 1995 ble den første eksoplaneten oppdaget. Det klarte man ved å se på posisjonen til stjernen som planeten kretset rundt. Det var faktisk slik at tyngdekraften fra planeten fikk stjernen til å bevege seg ørlite frem og tilbake. Vi også funnet planeter ved å observere lyset fra stjerner. Hvis en planet passerer foran en stjerne, vil lyset bli noe svakere.
Vi har oppdaget over 1700 eksoplaneter, og vi er sikre på at det finnes mange flere.
Et lysår er den avstanden lyset beveger seg i løpet av et år. Lyset går nesten 300 000 kilometer i sekundet. Det er veldig fort. Det er også store avstander i verdensrommet. Derfor har vi bestemt oss for å bruke lysår som måling når vi snakker om for eksempel reisen til andre stjerner. Da slipper vi å få så store tall som vi ikke helt kan begripe.
Vi sier at masse er lik: tetthet ganger Volum. Tetthet forklarer hvor tett noe er presset sammen. Og volum betyr hvor stor denne tingen er. Altså hvor mange atomer er tett presset sammen i en ting. La oss tenke at vi har et stort sukkerspinn og en like stor stein. Steinen er tyngre, hardere og fastere enn sukkerspinnet. Steinen har større masse enn sukkerspinnet. Steinen har mange flere atomer presset sammen på like stor plass som sukkerspinnet. Sukkerspinnet har færre atomer, men er like stor som steinen.
Store stjerner (mye større en solen), kan eksplodere og bli til nøytronstjerner. Disse eksplosjonene kalles supernovaer.
Tyngdekraft er en tiltrekningskraft. Alt som har masse trekker andre masser til seg. Det gjelder deg også, for du er også laget av stoff! En person som sitter ved siden av deg, trekkes faktisk litt mot deg. Men tiltrekningskraften er så liten at det ikke merkes. Jo mer stoff det er i et objekt, jo større er tiltrekningskraften. For eksempel, så trekker jorden til seg månen. Newton fant ut av dette da han satt under et tre og så et eple falle mot jorden. Han undret hvorfor eplet alltid falt nedover, og ikke oppover. Han fant ut at det måtte være på grunn av tyngdekraften! Hvorfor vi mennesker for eksempel veier forskjellig, er fordi vi har ulik kroppsmasse.
Eksoplaneter, også kalt ekstrasolare planeter, er planeter som finnes utenfor vårt solsystem. De er med andre ord veldig langt unna jorden.
En komet er et objekt som går i bane rundt solen, akkurat som asteroider og planeter. Kometer er laget av blant annet is, karbon og stein. De er som store, skitne snøballer. Kometene er mye mindre enn planeter. De minste er på omtrent 100 meter og de største er 30 km. 30 km er omtrent så langt du må kjøre bil, for å komme fra Oslo til Tusenfryd.
Når kometer kommer nær solen, varmes isen og alle de frosne gassene. Slik får kometen en riktig så vakker hale som består av nettopp disse gassene og annet støv som kometen drar med seg på sin ferd.
Astronomi er vitenskapen om himmellegemer og fenomener som er utenfor jordas atmosfære. Når man forsker på astronomi, studerer man universets opprinnelse, utvikling og historie. Astronomi handler om alle himmellegemers utvikling, fysikk, kjemi, meteorologi og bevegelser. Astronomer er det vi kaller forskerne som undersøker nettopp dette.
Himmellegemer er en fellesbetegnelse på objekter i verdensrommet. Det vil egentlig si alle store objekter som ikke er på jorden. Et himmellegeme kan være en planet, stjerne, komet, asteroide, meteor eller en hel galakse.
ESA har valgt to forskningssatellitter som går videre til uttak.
Space Norway har inngått avtale med Telenor om kjøp av Telenor Satellite.
The seminar will provide a platform to foster ongoing collaboration between N...
Det viser en ny økonomisk rapport fra Storbritannia.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.