Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Varm tilbakevending for Johannes Kepler

Et romfartøy brant opp over Stillehavet. Det gikk derfor som det skulle.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"/>

Det europeiske romfartøyet Johannes Kepler kastet loss fra romstasjonen mandag ettermiddag, på vei til sin første og siste tilbakevending fra rommet. Over Stillehavet brant den tirsdag kveld opp til nesten ingenting.

Johannes Kepler har i nesten fire måneder vært en viktig del av den internasjonale romstasjonen. På vei opp fungerte den som et fraktefartøy. Dokket til stasjonen, gjorde den jobben som et ekstra rom og lager, i tillegg til å fungere som en ekstra motor når stasjonen måtte løftes høyere. På vei ned, var den en meget avansert søppelcontainer.

Fartøyet hadde med seg 1200 kg med avfall, og få ovner på jorda overgår vår egen atmosfære når den treffes i høy fart. Den 14 tonn tunge ATV-en (Automatic Transfer Vehicle) brant nesten helt opp rundt klokken elleve tirsdag.

10 mil opp

Hvert år fyker 40 000 tonn meteorider og interplanetært støv ned på jorda, uten at dette skaper problemer for oss. Fraktefartøyet traff de ytre lagene av atmosfæren ved en høyde på rundt 100 kilometer.

Alt gikk som det skulle, bortsett fra at ATV-en måtte styre unna et stykke romsøppel to timer etter at den forlot romstasjonen.

Et område sør i Stillehavet var reservert for hendelsen, rundt 2500 kilometer øst for New Zealand. Det brukes fordi ingen bor i nærheten og befinner seg fjernt fra shipping og flyruter. Samme område ble brukt til å kvitte seg med ATV-1 og den russiske romstasjonen Mir.

Johannes Keplers siste minutter ble nøye dokumentert av fartøyets egen sorte boks, den såkalte Reentry Breakup Recorder. Den er beskyttet av et eget varmeskjold og hoppet av ferden i en høyde på 18 kilometer. I lufta sendte den data fra ATV-ens siste fem minutter til satellitt-telefonsystemet Iridium.

Europas andre ATV førte med seg den tyngste frakten som noen gang er skutt opp av ESA og Ariane 5-raketten. Fartøyets motorer maktet også å flytte romstasjonen mer enn 40 kilometer. Den neste ATV-en, Edoardo Amaldi, skal skytes opp fra Kourou i Fransk Guyana i 2012.