Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Jakten på liv i rommet, som blant annet NASA-samarbeidet NExSS skal gjøre, foregår med kunnskap om planeten jorda, de andre verdenene i solsystemet vårt, og lenger ut i galaksen. Grafikk: NASA
NASA

Utforsk rommet fra godstolen

Nå kan verdensrommet komme til både barn og voksne som må være hjemme.

Både Norsk Romsenter og den europeiske romorganisasjonen ESA har flere interaktive verktøy og nettbaserte ressurser for deg som er nysgjerrig på rommet og har lyst å vite mer.

Norsk Romsenters interaktive modell av solsystemet kan du lære mer om sola, planetene, månene, asteroidene og kometene i solsystemet vårt.

Vil du se hva som er de største begivenhetene innen bruken av og forskningen på rommet, både i Norge og internasjonalt, klikk deg inn på Tidslinjen.

Her finnes det mye lærerikt for barn på norsk om rommet.

Supernovaer, svarte hull og mer

For deg som vil se stjernene, galaksene, gasståkene, supernovaene, de svarte hullene og alt det andre som astronomene har klart å ta bilder av ute i det vidstrakte universet, klikk deg inn på ESA Sky. I menyen øverst til venstre finner du ulike typer himmellegemer.

Ved å velge "Explorer mode" kan du velge typer himmellegemer, søke ved hjelp av navn, eller kikke på tilfeldig valgte objekter, alt på ulike bølgelengder.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>De fleste galakser har er kjempemessig svart hull i sentrum som sluker all materie rundt det. Illustrasjon: NASA/JPL</para></section>

De fleste galakser har er kjempemessig svart hull i sentrum som sluker all materie rundt det. Illustrasjon: NASA/JPL

I "Science mode" kan du laste ned dataene fra ESA Sky. Mer tips om hvordan du bruker denne tjenesten finner du på engelsk her

I ESAs Planetary Science Archive ligger bildene som er tatt av hver eneste romsonde som den europeiske romorganisasjonen har sendt ut. Dette er bilder som romforskerne selv bruker i arbeidet sitt.

Ved hjelp av ESAs Star Mapper kan du se stjernene som romteleskopet Gaia har undersøkt i Melkeveien. Her kan du blant annet sortere stjernene etter farge og lysstyrke, og spole frem og tilbake i tid for å se hvor stjernene vil befinne seg. 

Bli med på romforskningen

For deg som vil gå et steg lenger og ikke bare se hva romforskerne har funnet, men være med på å forske selv, klikk deg inn på Zooniverse.org.Dette er den største nettsiden for rominteresserte til å være med på forskningen.

Her er kanskje Galaxy Zoo og Hubble Asteroid Hunter de to mest populære prosjektene.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Objektet Oumuamua kom utenfra vårt solsystem og suste forbi jorda i 2017. Illustrasjon: ESA/Hubble/NASA/ESO/ M. Kornmesser</para></section>

Objektet Oumuamua kom utenfra vårt solsystem og suste forbi jorda i 2017. Illustrasjon: ESA/Hubble/NASA/ESO/ M. Kornmesser

Modeller, animasjoner og videoer

For deg som har tilgang til printer, kan du printe ut og bygge din egen modell av flere romsonder, blant annet kometsonden Rosetta med kometlanderen Philae.

Du finner hele listen nederst på denne siden. Her finner du også animasjoner om flere av romsondene som ESA har skutt opp.

ESA har også masse videoer om alle romprosjektene og all virksomheten sin på en egen kanal på Youtube. Vanligvis strømmer ESA også egne TV-sendinger fra sine nettsider.