Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
ESAs franske astronaut Thomas Pesquet ble skutt opp den 24. april 2021 med Crew Dragons andre oppskyting. Foto: NASA/ESA 
NASA/ESA

Til deg som vil bli astronaut

Hvis du noen gang har vurdert å bli astronaut, er det nå du skal søke. Det kan bli mange år til neste gang sjansen byr seg.

Fredag 18. juni går fristen ut for å søke om å bli astronaut i ESA, Europas romorganisasjon. Når du opp i konkurransen, blir du første nordmann i rommet. 

Europa satser på romfart

For første gang på over et tiår søker European Space Agency (ESA) etter nye astronauter. Ingen fra Norge har så langt klart å nå helt til topps. Nå er det nye muligheter for at en norsk søker kan kapre en av verdens mest spesielle jobber. Arbeidssted kan bli den internasjonale romstasjonen, en ny romstasjon rundt månen og selve månen.

 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>ESA-astronaut Samantha Cristoforetti i Cupola på den internasjonale romstasjonen. Foto: ESA.</para></section>

ESA-astronaut Samantha Cristoforetti i Cupola på den internasjonale romstasjonen. Foto: ESA.

Som utvalgt astronaut jobber du for ESA og Europa, men du vil garantert bli et av Norges mest kjente mennesker og en viktig representant for nasjonen vår. Du får en unik trening og en meningsfull jobb, selv når du ikke befinner deg i verdensrommet. 

Sverige og Danmark har oppnådd å få astronauter i ESA. Norge ligger godt an denne gangen, hvis vi får gode søkere. Sjansen for at en av de fire til seks personene som blir utvalgt er norsk, har aldri vært større.

 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>ESA, NASA og flere andre land samarbeider om den internasjonale romstasjonen. Det er planer om en romstasjon rundt månen, og Mars er det ultimate målet. Dette bildet er en illustrasjon av Gateway, den nye stasjonen rundt månen, og et romfartøy som er på vei til å dokke. Illustrasjon: NASA.</para></section>

ESA, NASA og flere andre land samarbeider om den internasjonale romstasjonen. Det er planer om en romstasjon rundt månen, og Mars er det ultimate målet. Dette bildet er en illustrasjon av Gateway, den nye stasjonen rundt månen, og et romfartøy som er på vei til å dokke. Illustrasjon: NASA.

Konkurransen er naturligvis hard, men hvis du ikke søker, vil du aldri få vite om du faktisk hadde klart å komme gjennom nåløyet.

Hva må du ha?

Du må ha utdanning på masternivå eller høyere fra et universitet eller forsvaret. Tidligere europeiske astronauter har blant annet vært forskere, leger, ingeniører, fysikere og testpiloter. De nye astronautene kan ha bredere yrkesbakgrunn, men søkerne må ha bakgrunn fra medisin, ingeniør-, teknologi- eller realfag.

Du må ha tre års arbeidserfaring og sterk motivasjon, noe som du beskriver i et motivasjonsbrev når du søker. 

Du må være statsborger i et ESA-land (Norge er ESA-medlem).

Du må kunne fremvise en legeattest klasse 2 fra en flylege som viser at du oppfyller helsekravene for minimum et privat flysertifikat. Du trenger ikke å ha flysertifikat. Husk å bestille time hos flylege i god tid før søknadsfristen.

Mer informasjon om krav på norsk.

Fullstendig liste over kvalifikasjoner og forklaringer kan leses på ESAs nettsider (engelsk).

Hvordan søker du?

Du søker elektronisk på ESAs egne sider. Her finner du også mye mer informasjon om prosessen. Du kan søke til og med 18. juni 2021.

Der må du lage en konto og svare på noen spørsmål. Deretter må du laste opp disse dokumentene:

  • En Europass CV (på engelsk).
  • Et motivasjonsbrev (på engelsk).
  • En kopi av passet ditt.
  • En legeattest fra en flylege som viser at du oppfyller helsekravene for minimum et privat flysertifikat. 

Få all informasjon på ESAs sider for astronautopptaket

Oversikt over Norsk Romsenters informasjon om astronautopptaket

Norsk Romsenters FAQ om astronautopptaket

Håndbok for søkere til astronautstillingen (PDF, engelsk)