Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Snakk med en astronaut om uttaket

Bli med på webinar med Christer Fuglesang og andre om det nye astronaututtaket!

Den europeiske romorganisasjonen ESA søker nå nye astronauter. Vi oppfordrer alle som er interesserte i å søke, for nå har nordmenn en sjanse til å komme med.

Hvilke ferdigheter og egenskaper kreves av en astronautkandidat? Hva skjer etter opptaket og hvilke utfordringer møter de nye astronautene?

Dette kan du få vite mer om på et webinar Tekna skal ha sammen med Norsk Romsenter torsdag den 15. april, fra klokken 10 til 11.30.

Norsk romfartslege også med

Først ut på webinaret er Marianne Vinje Tantillo, som er sektoransvarlig for ESA og internasjonalt samarbeid ved Norsk Romsenter. Hun vil fortelle hva en norsk astronaut vil bety for Norge og hvorfor det hadde vært bra for flere sektorer.

Jules Grandsire fra ESA vil si mer om hva som kreves for å bli tatt opp i det europeiske astronautprogrammet, og hvordan uttaket skjer.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Norske Terje Sæhle leder ESA Medical Board som er med på å velge ut astronauter hos ESA. Foto: T. Sæhle</para></section>

Norske Terje Sæhle leder ESA Medical Board som er med på å velge ut astronauter hos ESA. Foto: T. Sæhle

En av dem som er med på å ta ut astronauter hos ESA er legene ved ESA Medical Board. Lederen deres er Terje Sæhle, som også er sjeflege ved Luftfartstilsynet i Norge. På webinaret forteller han om den flymedisinske testen, som også brukes i uttaket av astronauter.

Christer Fuglesang er ESAs svenske astronaut og har vært i rommet to ganger, i 2006 og 2009. Han er en av de astronautene som har foretatt flest romvandringer, det vil si opphold utenfor den internasjonale romstasjonen for å utføre vedlikehold eller sette opp nytt utstyr eller forsøk.

På webinaret vil Fuglesang dele av sine erfaringer fra det å faktisk jobbe som astronaut.

Mer informasjon om uttaket

Webinaret er gratis å være med på. En lenke til webinaret vil bli lagt ut på Teknas nettsider når det nærmer seg.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Christer Fuglesang på romvandring på romstasjonen i 2009. Foto: NASA/ESA</para></section>

Christer Fuglesang på romvandring på romstasjonen i 2009. Foto: NASA/ESA

Vil du vite mer om hvordan uttaket av nye astronauter skjer, hva ESA ser etter hos kandidatene, hvordan opplæringen foregår, hva astronautene gjør i rommet og på jorda, og hvordan du kan søke, se Norsk Romsenters nettsider her.

Kontakt

Marianne Vinje Tantillo - Sektoransvarlig, ESA og internasjonalt samarbeid - Norsk Romsenter - 988 82 638