Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Rosalind, roveren til ExoMars-prosjektet, med landeren Kazachok i bakgrunnen. Illustrasjon: ESA/ATG medialab
ESA/ATG medialab

Ny europeisk Mars-rover trener nå på jorda

Rosalind skal bore etter vann og liv på Mars og testes nå i kunstig landskap.

ExoMars er et russisk-europeisk samarbeidsprosjekt som består av roveren Rosalind og landingsplattformen Kazachok. De to skal undersøke Mars og lete etter spor av vann og liv.

Til det har Rosalind blant annet en drill som kan bore seg ned til to meter under overflaten for å ta prøver. Så dypt har ingen annen rover kunnet nå.

Overflaten av Mars bades i ultrafiolett og kosmisk stråling. Derfor kan biokjemiske spor av liv være lettere å finne under bakken. Det gjelder også is eller lommer av flytende vann.

Etter planen skal Rosalind og Kazachok lande på elvesletten Oxia Planum på den nordlige halvkule på Mars i 2023.

En av forskerne som jobber med Rosalind og skal bruke datane til arbeidet sitt er Stephanie Werner ved Universitetet i Oslo. Du kan lese mer om henne her.

Trener i Mars-terrengsimulator

Selv om Rosalind for lengst er ferdig bygget og testet, er det fortsatt mye som må være på plass før den nye europeiske roveren kan skytes opp.

Nå er det kjøring i landskap og testing av programvaren som skal styre Rosalind på Mars som står for tur.

Det gjøres i et kunstig Mars-landskap bygget i Torino i Italia. Her trenes en kopi av roveren, kalt bakketestmodell (Ground Test Model).

Omgivelsene er så like forholdene på vår røde naboplanet som det er mulig å komme på jorda, og kalles for en Mars-terrengsimulator.

Til og med den lavere tyngdekraften på vår røde naboplanet etterliknes ved hjelp av et spesielt kransystem i taket. Slik veier roveren bare en tredjedel av det den vanligvis gjør på jorda.

Opp en ås og ta et bilde

Her øver de som skal kjøre Rosalind på Mars på ulike aktiviteter, fra kjøring og bevegelse i landskapet til bruk av instrumentene ombord.

På den første testen var det lett kjøring som stod på planen. Da kjørte Rosalind langs en bratt bakke, opp en haug og gjennom et område med store steiner. På toppen av haugen tok Rosalind et panoramabilde for å teste kameraet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Panoramabilde tatt av Rosalind under trening i kunstig Mars-landskap på jorda. Foto: ESA/Exomars</para></section>

Panoramabilde tatt av Rosalind under trening i kunstig Mars-landskap på jorda. Foto: ESA/Exomars

Denne gang ble Rosalind styrt ved hjelp av direkte kommandoer fra sjåførene sine. På den neste testen skal Rosalind selv korrigere avvik fra ruten som skjer på grunn av steiner og andre hindringer.

I løpet av de neste ukene skal flere av Rosalind sine mer avanserte autonome kjørefunksjoner testes. De omfatter blant annet at Rosalind ser landskapet foran seg, og selv vurderer hvor det er trygt å kjøre.

Også den to meter lange drillen skal testes i Mars-simulatoren i Italia.