Meny
Den japanske kystvakten har fått tilgang til data fra den norske satellitten AISSat-1 og det norske AIS-instrumentet på romstasjonen.
AISSat-1 benyttes i dag av Kystverket til å overvåke skipstrafikken i havområdene utenfor Norge, men har noe kapasitet til global overvåking.
I forbindelse med naturkatastrofen i Japan, vil satellitten kunne gi japanske myndigheter bedre oversikt over skipstrafikken.
Kort tid etter det store jordskjelvet i forrige uke, bestemte styringskomiteen for AISSat-1, at den skulle omprogrammeres slik at den kunne være til hjelp i katastrofeområdene. Styringskomiteen består av representanter fra Kystverket, Forsvarets forskningsinstitutt og Norsk Romsenter - som er satellittens eier.
- Vi gir nå den japanske kystvakten tilgang til disse dataene fortløpende. De har ansvaret for maritime søk- og redningsoperasjoner, og vi håper dette kan være et lite bidrag til bedret situasjonsoversikt i den ekstreme situasjonen de nå må håndtere, sier sjøsikkerhetsdirektør Arve Dimmen i Kystverket til Kystverkets nettsider.
AISSat-1 samler inn posisjon, kurs, fart, identifikasjon og andre data om skipstrafikken i det området den flyr over. Den dekker områdene rundt Japan 1-2 ganger per døgn, og vil spesielt være nyttig der det mangler landbasert infrastruktur og ute i åpne havområder.
Data fra AISSat-1 bidrar også i norske myndigheters arbeid med å skaffe oversikt over norske skip i området ved Japan. I tillegg til den japanske kystvakten distribuerer Kystverket data direkte til de norske Hovedredningssentralene. Herfra kan redningsoperasjoner over hele verden ledes, og de kan dele informasjon med aktuelle samarbeidspartnere.
- Sammen med andre system, som meldingssystemet LRIT (Long Range Identification and Tracking), bidrar satellitten til å identifisere posisjonen til norske skip. Dette er svært nyttig i situasjoner hvor man kan være truet av radioaktive utslipp eller andre miljøfarer. Mandag ble det registrert rundt ti norskflaggede skip i Japan eller dets nærområder, sier Dimmen.
Avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter, Terje Wahl, forteller at dette viser hvor fleksibel AISSat-1 er og hvor raskt den kan programmeres.
- Satellitten ble opprinnelig laget for å dekke skipstrafikken nordområdene, men vi ser nå at den kan brukes til langt mer i de store havområdene.
Wahl legger til at det norskutviklede AIS-instrumentet på den internasjonale romstasjonen også er mobilisert for å bidra til å holde bedre oversikt over farvannene utenfor Japan.
AISSat-1 ble skutt opp i juli 2010, og er et samarbeidsprosjekt mellom Kystverket, Forsvarets forskningsinstitutt, Norsk Romsenter og Kongsberg Seatex. Dataene leses ned ved KSATs bakkestasjon på Svalbard.
ESA har valgt to forskningssatellitter som går videre til uttak.
Space Norway har inngått avtale med Telenor om kjøp av Telenor Satellite.
The seminar will provide a platform to foster ongoing collaboration between N...
Det viser en ny økonomisk rapport fra Storbritannia.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.