Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
VITAL, den nye respiratoren som NASA har produsert. Foto: NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech

NASA laget ny respirator

Nå har den blitt godkjent av amerikanske helsemyndigheter.

Vanligvis bygger NASAs ingeniører romfartøy og annen teknologi som skal brukes i rommet. Men da koronapandemien startet, gikk noen av dem sammen og utviklet en ny respirator.

Denne respiratoren, kalt Ventilator Intervention Technology Accessible Locally (VITAL), består av langt færre og lettere tilgjengelig kommersielle deler enn de mer komplekse og avanserte respiratorene som brukes på sykehus i dag.

Dermed er NASAs respirator raskere å bygge og enklere å vedlikeholde. Den er spesielt rettet mot bruk i feltsykehus og andre midlertidige behandlingssteder.

Siden den nye respiratoren kun er ment å vare fra tre til fire måneder, vil vanlige sykehusrespiratorer brukes lenger og til flere typer behandlinger.

NASAs respirator er først og fremst et mindre avansert alternativ til vanlige respiratorer, slik at flere av disse blir ledige for de sykeste pasientene.

Gratis lisens for produksjon

- Det har vært kjempespennende å utvikle VITAL, sier Michelle Easter, en av ingeniørene ved NASAs Jet Propulsion Laboratories som var med på å lage den nye respiratoren.

- Nå som den er godkjent av helsemyndighetene gleder vi oss til å se at firmaer plukker opp lisensen for å dele respiratoren med resten av verden, sier Easter til NASAs nettsider.

Denne lisensen er gratis, og det er opp til den kommersielle medisinske industrien å begynne å produsere den NASA-fremstilte respiratoren.

- Utformingen ferdig, nå gir vi stafettpinnen videre til medisinske produsenter slik at respiratoren kan komme ut til pasienter så raskt som mulig, sier Fred Farina, leder for innovasjon og forretningssamarbeid ved Caltech, hvor JPL holder til.

Norsk Romsenter støtter innovasjon

Både NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA tilbyr nå støtte til prosjekter og løsninger som kan hjelpe til i korona-pandemien.

Begge romorganisasjonene er alltid på utkikk etter innovative løsninger som bruker teknologi eller data fra rommet til nye produkter og tjenester. Det gjør også Norsk Romsenter. Les mer om slik støtte her.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Astronautene i Artemis-programmet får nytt kjøretøy til bruk på månen. Illustrasjon: NASA</para></section>

Astronautene i Artemis-programmet får nytt kjøretøy til bruk på månen. Illustrasjon: NASA

Norsk Romsenter holder for tiden en serie webinarer for ulike temaer innen slik utviklingsstøtte. Mer om det her.

En rekke medisinske innovasjoner for rommet redder liv på jorda. Du kan lese om to slike her og her.