Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Måneformørkelse over Oslo

Det er vanlig at mennesker er på St. Hanshaugen junikveld men da for å drikke øl på uterestauranten. Det er mere uvanlig at mange mennesker stirrer østover på en delvis skydekket himmel.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"/>

Måneformørkelsen de så etter var flott. men med litt for mye skydekke. Det var først på slutten av den totale fase at månen ble godt synlig. Måneformørkelser varier mye i lysstyrke og fargespill. Dette skyldes hvordan lyset fra sola brytes gjennom Jordas atmosfær. Denne formørkelsen virket relativt mørk.

Bildet viser Månen om lag en halv time etter at den totale fasen var over. Vi ser månen som en merkelig "halvmåne". Legg merke til at kanten mellom lys og mørke er uklar, dette skyldes brytingen av lyset i vår atmosfære. I tillegg krummer skyggen "feil" vei i forhold til en vanlig månefase.