Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Kina bygger romstasjon

Kinas planer for å bygge landets egen romstasjon er nå offentliggjort. Tre stasjonsmoduler og et nytt romfartøy skal bygges.

Kina har vist mange tegn på at de har store ambisjoner for bemannet romfart, men myndighetene har tradisjonelt vært sparsommelige med å fortelle om sine planer offentlig. Det har lenge vært snakk om en kinesisk romstasjon, men nå er byggeplanene offisielle og myndighetene bak Kinas bemannede romfartsprogram gikk nylig ut med detaljene.

Landet vil bygge en stasjon på 60 tonn i tre moduler. I tillegg skal Kina utvikle et transportfartøy som skal forsyne stasjonen. Målet er at stasjonen skal bli innflyttingsklar i 2020. De kinesiske myndighetene har invitert folket til å foreslå et navn.

Stasjonen vil ha en hovedmodul. De to andre modulene vil bli brukt til vitenskapelige eksperimenter.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"/>

Den 18 meter lange hovedmodulen blir skutt opp først, mens de to andre eksperimentmodulene kommer senere og vil dokke med hovedmodulene. Hver laboratorieseksjon vil være 14, 4 meter lang. Alle modulene vil ha en maksimum diameter på 4, 2 meter.

Sammenlignet med den internasjonale romstasjonen på 419 tonn, vil Kinas ambassade i rommet være et lite bygg. Den vil også være liten sammenlignet med Russlands romstasjon Mir (137 tonn) som var i bruk fra 1996 til 2001.

- Ambisiøse planer

Den er likevel verdens tredje romstasjon med flere moduler.

- Selv om den er betydelig mindre enn de to andre stasjonene den kan sammenlignes med, krever byggingen av den samme teknologiske nivå som en stor, sier Erik Tandberg, sivilingeniør og romfartsekspert ved Norsk Romsenter.

- Dette viser at kineserne har ambisiøse planer og økonomi til å gjennomføre dem, sier han.