Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
ESAs kontrollrom ved ESOC i Darmstadt i Tyskland styrer ESAs romsonder og satellitter. Foto: ESA
ESA

Hvordan styres romfartøy nå?

Hva skjer i rommet når alle må ha hjemmekontor?

Den europeiske romorganisasjonen ESA sitt kontrollrom, ESOC, ligger i Darmstadt i Tyskland. 

Her styres de 21 romsondene som ESA har på ulike steder i solsystemet akkurat nå, og de fem Sentinel-satellittene i miljøprogrammet Copernicus (som Norge er med på).

Det skjer ved hjelp av syv bakkestasjoner fordelt på tre kontinenter, og et stort datanettverk som forbinder det hele.

Ingeniørene som jobber ved ESOC passer blant annet på at romsondene og satellittene går i riktige baner, at de ikke står i fare for å kollidere med romsøppel, får nok strøm fra solcellepanelene sine, fungerer som de skal, og sender hjem dataene de er skutt opp for å skaffe.

Må også ha hjemmekontor

Men fra mandag 16. mars måtte alle hos ESA som kan jobbe hjemmefra gjøre nettopp det. Dette gjelder også de som styrer romfartøyene som ESA har i bane.

Noen romfartøy, som Sentinel-satellittene, styres fra mindre kontrollrom og krever dermed færre ansatte.

I hovedkontrollrommet på ESOC er det nå bare et minimum med ansatte på stedet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Kontrollrommet for Sentinel-satellittene hos ESA i Darmstadt i Tyskland. Foto: ESA</para></section>

Kontrollrommet for Sentinel-satellittene hos ESA i Darmstadt i Tyskland. Foto: ESA

- Aldri før har vi hatt så få folk i kontrollrommet som nå, sier Rolf Densing, Direktør for Operasjoner, ved ESA.

Likevel kan romfartøyene fortsette sine aktiviteter som normalt.

- I de neste ukene prioriterer vi å beskytte våre ansatte ved å ha minst mulig folk til stede, og samtidig holde den daglige driften i gang, sier Densing på ESAs nettsider.

Kan redusere ytterligere

Men skulle det bli nødvendig, kan ESA redusere antallet ansatte som må være i kontrollrommet ytterligere. Da vil målingene og innsamlingen av data som romfartøyene gjør nå måtte stoppe.

Likevel vil kontrollrommet ikke ha noen problemer med å holde romfartøyene i riktige baner og passe på at de ikke står i fare for å kollidere med romsøppel.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>ESA har eller har hatt romsonder i hele solsystemet og planlegger flere. Grafikk: ESA</para></section>

ESA har eller har hatt romsonder i hele solsystemet og planlegger flere. Grafikk: ESA

- Dette kan vi gjøre i lang tid, over flere uker eller til og med måneder, om det skulle bli nødvendig, sier Paolo Ferri, leder for romfartsoperasjoner ved ESA.

Vil du vite mer om hva kontrollrommet gjør, klikk deg inn på bloggen Rocket Science.

Her kan du lese mer om hva som skjer i kontrollrommet når det kan være fare for kollisjon. I fremtiden kan kollisjonsvarsler for rommet bli automatisert.