Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
ESAs franske astronaut Thomas Pesquet ble skutt opp den 24. april 2021 med Crew Dragons andre oppskyting. Foto: NASA/ESA 
NASA/ESA

Første europeiske astronaut opp med SpaceX

Thomas Pesquet ble skutt opp til romstasjonen med den andre Crew Dragon.

Franske Thomas Pesquet er en av den europeiske romorganisasjonen ESA sine astronauter. Den 24. april 2021 ble han skutt opp med romfartøyet Crew Dragon fra SpaceX.

Thomas er den første europeiske astronauten til å bli skutt opp med SpaceX. Han er også den første europeeren på mer enn 10 år til å bli skutt opp fra USA. Forrige gang det skjedde var med en romferge.

Siden romfergeprogrammet ble avsluttet i 2011 har alle romfarere, både europeiske og amerikanske astronauter, blitt skutt opp sammen med kosmonauter fra den russiske rombasen i Bajkonur i Kazakhstan.

Den første oppskytingen med Crew Dragon fra SpaceX i mai 2020 var første gang på mer enn 10 år at mennesker ble skutt opp fra amerikansk jord.

God plass innvendig

Etter at den andre Crew Dragon-oppskytingen forlot jorda, brukte romfartøyet nesten 23 timer på å komme frem til den internasjonale romstasjonen og dokke med den.

Men siden Crew Dragon har ganske god plass innvendig, kunne astronautene bruke tiden på å strekke seg ut, sove, spise og ta bilder.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Thomas Pesquet i Crew Dragon på vei til romstasjonen i april 2021. Foto: NASA/ESA </para></section>

Thomas Pesquet i Crew Dragon på vei til romstasjonen i april 2021. Foto: NASA/ESA 

Da luken endelig åpnet seg inn til kjempelaboratoriet i rommet, ble Thomas Pesquet og hans medpassasjerer i Crew Dragon, amerikanske Megan McArthur og Shane Kimbrough, samt japanske Akihiko Hoshide, tatt i mot av syv romfarerkolleger.

Mer enn 200 eksperimenter

Nå når Thomas har kommet frem til romstasjonen, får han og de andre nyankomne ta det rolig i noen dager for å bli vant til å være i rommet og bli kvitt eventuell romsyke. For til og med erfarne astronauter kan bli svimmel og kvalm de første dagene de er i rommet.

Etter den korte innkjøringsperioden blir det ganske travelt, for i løpet av Thomas sitt opphold på romstasjonen er det planlagt mer enn 200 vitenskapelige eksperimenter. 

Noen av disse er kommersielle, for romstasjonen skal bli en del av en ny økonomi i rommet.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Crew Dragon nærmer seg romstasjonen for å dokke i april 2021. Foto: NASA</para></section>

Crew Dragon nærmer seg romstasjonen for å dokke i april 2021. Foto: NASA

Cirka 40 av disse forsøkene er fra ulike land i Europa, og 12 stykker er fra Thomas' hjemland og den franske romorganisasjonen CNES.

Thomas skal være på romstasjonen i cirka 6 måneder. Dette er andre gang han er i rommet, og det nye oppdraget hans heter Alpha. Det er oppkalt etter solsystemet Alpha Centauri, som vår nærmeste nabo.

Ny robotarm fra Europa

I løpet av den tiden Thomas er på romstasjonen skal han også være med på å få på plass en ny robotarm. Denne robotarmen er laget i Europa og skal assistere astronautene når de er ute på romvandringer.

Under romvandringer trenger astronautene gjerne hjelp til å flytte store og brede gjenstander, eller seg selv til vanskelig tilgjengelige steder utenpå romstasjonen.

Fra før har romstasjonen en canadisk robotarm. Den brukes også til å fange inn og dokke romfartøy som kommer til romstasjonen. Blant disse er forsyningsversjonen av Dragon fra SpaceX.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Thomas Pesquet og de tre medpassasjerene hans (i svart genser) ble mottatt av blide kolleger på romstasjonen i april 2021. Foto: NASA/ESA</para></section>

Thomas Pesquet og de tre medpassasjerene hans (i svart genser) ble mottatt av blide kolleger på romstasjonen i april 2021. Foto: NASA/ESA

Den europeiske robotarmen kommer sammen med en ny modul, et russisk laboratorium. Fra før har både USA og Europa egne laboratoriemoduler ombord.

Thomas sitt oppdrag Alpha varer til oktober. Like før det blir han kommandør for romstasjonen i en kort periode. Samtidig kommer hans tyske kollega, Matthias Maurer, for første gang til kjempelaboratoriet i rommet.

Søk for å bli astronaut hos ESA

Høres det spennende ut å være i rommet, og bo og jobbe på romstasjonen?

ESA skal nå velge ut nye astronauter. Som medlemsland i ESA kan Norges borgere søke seg til opptaket.

Du finner mer informasjon både om søknadsprosessen og jobben som astronaut her.