Meny
Crew Dragon fra SpaceX blir også den første kommersielle bemannede oppskytingen.
Den aller første oppskytingen med et kommersielt romfartøy for å sende astronauter til den internasjonale romstasjonen skjer onsdag 27. mai 2020.
Det blir også første gang siden romfergeprogrammet ble avsluttet i 2011 at et bemannet romfartøy skytes opp fra amerikansk jord.
Oppskytingen skjer med en Falcon 9-bærerakett fra SpaceX fra John F. Kennedy Space Center i Florida.
Det er tredje gang i rommet for begge astronautene ombord, amerikanske Robert Behnken og Douglas Hurley. De er nå i karantene, som er standard før alle bemannede oppskytinger.
Douglas Hurley (til høyre på bildet øverst) var pilot på Atlantis i 2011, den siste ferden med romfergene, og blir nå den første til å fly det nye bemannede romfartøyet.
Crew Dragon er utviklet og bygget av SpaceX i tett samarbeid med NASA. Den er basert på SpaceX sitt romfartøy Dragon, som har levert forsyninger til romstasjonen siden 2013.
Det nye bemannede romfartøyet har blitt grundig testet på jorda, både med og uten astronauter ombord. Men den første turen fra jorda til romstasjonen blir likevel spesiell.
Crew Dragon er den bemannete utgaven av Dragon, SpaceX sitt forsyningsfartøy til romstasjonen. Foto: SpaceX/CC0 1.0
I løpet av ferden vil de to astronautene evaulere både det nye romfartøyet og de nye romdraktene, som også er laget av SpaceX.
Selv om Crew Dragon dokker automatisk til romstasjonen, har de to astronautene trent i månedsvis på å styre og dokke det nye romfartøyet, i tilfelle det skulle bli nødvendig.
Med nytt romfartøy følger det også nye romdrakter. Disse er laget av et spesielt materiale som tåler ild, og har en kobling på låret for luft og strøm. På innsiden er det også et system for avkjøling av astronautene.
Hjelmen til den nye romdrakten er 3D-printet og har spesielle løsninger for å skyve tilbake og sette visiret på plass, samt hodetelefoner og mikrofoner på innsiden for kommunikasjon med kontrollrommet på jorda.
Crew Dragon styres med blant annet touch-skjermer, som kan opereres både med og uten hanskene til den nye romdrakten. Det er også mulig med helt manuell kontroll.
Siden 2013 har de amerikanske firmaene SpaceX og Northrop Grumman skutt opp forsyninger til romstasjonen ved hjelp av egne romfartøy og bæreraketter, henholdsvis Dragon med Falcon 9, og Cygnus med Antares.
Men oppskytingen med Crew Dragon blir første gang et kommersielt utviklet romfartøy skyter mennesker opp til romstasjonen.
NASA ønsker å gjøre romstasjonen mer tilgjengelig for kommersielle partnere, for å gjøre romfarten i lav jordbane lønnsom og på sikt bli til en egen økonomi.
Derfor har NASA utviklet et spesielt program for kommersielle bemannede oppskytinger, som har egne astronauter for dette formålet.
De kommersielle bemannede oppskytingene vil gjøre at romstasjonen kan brukes til enda mer forskning, utvikling og testing enn den gjør i dag. Her har astronauter utført mer enn 2900 vitenskapelige eksperimenter for mer enn 400 forskere i mer enn 108 land over hele verden.
Det gjelder ikke bare for NASA, men for alle partnerne i det internasjonale samarbeidet om romstasjonen. Gjennom sitt medlemskap i den europeiske romorganisasjonen ESA er Norge en av disse.
Flere norske forskere har hatt eksperimenter på romstasjonen. To av de som har vært der lengst er skipssporingsforsøket Vessel-ID og luftmålerne ANITA.
Norsk Romsenter har et eget program for å gjøre rommarkedet mer tilgjengelig for norske bedrifter. Mer om det her.
Med Crew Dragon blir det igjen mulig å sende opp astronauter fra USA.
- Det er en stor milepæl for amerikansk bemannet romfart, og også for SpaceX siden det er første gang de sender mennesker ut i rommet. Så dette blir en spennende oppskyting, sier Marianne Vinje Tantillo, fagsjef for bemannet romfart og utforskning ved Norsk Romsenter.
Romstasjonen i 2010 og slik ser den ut i dag også. Foto: NASA
Siden romfergen ble pensjonert har alle romorganisasjonene i verden vært avhengige av oppskytinger med russiske Sojus-fartøy fra rombasen i Bajkonur i Kasakhstan for å sende astronauter til romstasjonen.
- Nå vil Crew Dragon komme i tillegg til Sojus og slik sikre den kontinuerlige bemanningen ombord på romstasjonen, sier Vinje Tantillo.
Marianne Vinje Tantillo – Fagsjef, bemannet romfart og uforskning – Norsk Romsenter – 988 82 638
ESA har valgt to forskningssatellitter som går videre til uttak.
Space Norway har inngått avtale med Telenor om kjøp av Telenor Satellite.
The seminar will provide a platform to foster ongoing collaboration between N...
Det viser en ny økonomisk rapport fra Storbritannia.
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.