Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Tegnekonkurranse

Få en satellitt oppkalt etter deg!

Bli med på tegnekonkurranse for barn fra 6 til 11 år!

Hva ser du for deg når du tenker på verdensrommet? Stjerner, planeter, raketter, astronauter eller kanskje til og med romvesener?

Tegn drømmen din om verdensrommet, og bli med på tegnekonkurranse for alle barn i Norge som er født mellom 2008 og 2013.

Vinneren får en av satellittene i navigasjonssystemet Galileo oppkalt etter seg, samt et diplom og et trofé. 

Vinner kåret

Fristen for å sende inn forslag var 31. januar 2020. Det kom inn 516 tegninger, og juryen har kåret en vinner, les mer her.

Den som vant, har fått beskjed, men alle vi andre må vente til 11. mars før vi får vite navnet.

Da blir det prisseremoni og pressekonferanse hos Norsk Romsenter i Oslo, og vinneren er selvfølgelig invitert for å motta premien!

Nedenfor kan du lese mer om hvordan konkurransen var lagt opp, men det er for sent å delta.

Tegn, mal eller bruk datamaskinen

Du står fritt til å velge hva slags tegne-, male- eller fargeleggingsverktøy du ønsker å bruke, om det er pensel, blyant, tusj, glitter og lim.

Du kan til og med bruke en datamaskin eller mobilapp til å lage en 3D-tegning. Valget av teknikk er helt opp til deg.

Når du er ferdig med tegningen, laster du den opp i JPG- eller PNG-format på denne nettsiden

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Tegnekonkurransen hvor du kan få en Galileo-satellitt oppkalt etter deg startet med kickoff på Grav Skole i Bærum. Foto: Norsk Romsenter</para></section>

Tegnekonkurransen hvor du kan få en Galileo-satellitt oppkalt etter deg startet med kickoff på Grav Skole i Bærum. Foto: Norsk Romsenter

Men du kan kun delta med ett bidrag. Enten ved å skanne tegningen, eller ta et digitalt bilde av den. Be gjerne en forelder eller lærer om å hjelpe deg med å sende inn kunstverket.

En foresatt må også skrive under på en samtykkeerklæring for konkurransen, men den kan sendes inn som foto i form av JPG-fil eller PDF-fil.

Vinnertegningen blir kåret av en nasjonal jury. Vil du vite mer om vilkårene og utvelgelseskriteriene, klikk her.

Siste frist for innsending av tegning er den 31. januar 2020!

Satellitter som brukes av mange i Norge

Tegnekonkurransen startet med kickoff på Grav Skole i Bærum, med NRK Supernytt som gjester. Du kan se innslaget her (femte klipp i episode 18). 

- I denne konkurransen kan du få en ekte satellitt oppkalt etter deg, sier Marianne Moen, avdelingsleder for kommunikasjon ved Norsk Romsenter.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Full konsentrasjon når det skal tegnes for å få en satellitt oppkalt etter seg. Foto: Norsk Romsenter</para></section>

Full konsentrasjon når det skal tegnes for å få en satellitt oppkalt etter seg. Foto: Norsk Romsenter

Denne satellitten er en del av et europeisk navigasjonssystem som gjør samme jobb som GPS; forteller oss hvor vi er.

Det er viktig for all trafikk og transport, men også for bygging av veier, jernbanelinjer, bygninger, broer og mye annet.

I tillegg gir disse satellittene helt nøyaktig tid, som brukes av blant annet datasystemer og strømnettet.

Galileo-satellittene kan også fange opp signaler fra folk som er i nød til havs eller på land, og sender disse signalene videre til redningssentralen.

Et godt romsamarbeid med Norge

Det er EU som eier og styrer Galileo-satellittene, men Norge er med i programmet som bruker dem. Derfor er det Europakommisjonen og EUs delegasjon til Norge i Oslo som er hovedarrangør for tegnekonkurransen, med Norsk Romsenter som medarrangør.

- Vi håper her å skape kunnskap og engasjement om Galileo og EUs romprogram, som er viktig både for EU og Norge, og det gode romsamarbeidet vi har med Norge, sier Céline Henriette Maagerøe, rådgiver ved EUs delegasjon til Norge.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>To deltakere i tegnekonkurransen for Galileo viser frem sine drømmer om rommet. Bli med du også! Foto: Norsk Romsenter</para></section>

To deltakere i tegnekonkurransen for Galileo viser frem sine drømmer om rommet. Bli med du også! Foto: Norsk Romsenter

- For barna er dette en unik mulighet til å sette sitt preg på rommet og få en Galileo-satellitt oppkalt etter seg, sier hun. - Vi håper at så mange som mulig har lyst til å være med på konkurransen, og at de som er med synes det er gøy og får en interesse for romfart og romsamarbeid.

Til nå har 27 av de i alt 30 satellittene i Galileo fått navn fra vinnerne av liknende tegnekonkurranser i ulike land. Satellitten som blir oppkalt etter den norske vinneren blir skutt opp etter 2020.

Kontakt

Marianne Moen – Avdelingsdirektør, kommunikasjon - Norsk Romsenter – 480 63 743

Céline Henriette Maagerøe – Rådgiver - EUs delegasjon til Norge – 23 11 51 72