Meny
Paolo Nespoli har vært i rommet tre ganger. Han kommer på konferansen Spaceport Norway.
Nå har du sjansen til å møte en ekte romfarer og høre ham fortelle om hvordan det er å bo og jobbe i rommet, ikke bare en gang, men hele tre ganger.
Det er ikke mange mennesker som har hatt så mange turer i rommet, men det har italienske Paolo Nespoli. Forrige gang hadde han fylt 60 år.
Da var Paolo på den internasjonale romstasjonen i fem måneder, fra 27. juli 2017 til 14. desember 2017. Han var også fem måneder på romstasjonen i 2011.
Første gang Paolo ble skutt opp var med romfergen Discovery i 2007. Da var han med på blant annet å montere den italienskbygde modulen Harmony på romstasjonen.
Paolo ble ikke romfarer på sitt første forsøk og heller ikke på det andre. Først da han søkte for tredje gang i 1998 ble han valgt ut av den italienske romorganisasjonen ASI.
Da hadde Paolo blant annet en mastergrad i aeronautikk og astronautikk, tatt fly- og dykkersertifikat, og jobbet som fallskjerminstruktør og spesialsoldat.
Nede på jorda har Paolo også jobbet for den europeiske romorganisasjonen ESA, blant annet med å trene opp andre romfarere ved astronautsenteret i Köln. Han har også laget romkunst og er en ivrig fotograf.
Selv om Paolo hadde vært i rommet to ganger tidligere, måtte han ta flere eksamener for å kvalifisere seg for sin tredje tur i rommet. Han innrømmer at han var litt nervøs før eksamenene.
I løpet av den nyeste romferden utførte Paolo mer enn 60 vitenskapelige forsøk for ulike romorganisasjoner, forskningsinstitusjoner, bedrifter og andre samarbeidspartnere til romstasjonen.
Forsøkene var innen mange fagfelt, som biologi, fysikk, materialvitenskap, medisin, teknologiutvikling og robotikk. Blant annet dyrket Paolo salat på romstasjonen i et forsøk som ble styrt fra kontrollsenteret N-USOC i Trondheim.
I et annet eksperiment styrte Paolo roboten Justin som befant seg i Tyskland.
Paolo Nespoli og roboten Justin som han styrte fra romstasjonen.
Når romfarere skal utforske månen og Mars kan slik fjernstyring av roboter bli viktig. Robotene kan utføre farlige eller tidkrevende oppgaver på overflaten mens romfarerne selv er i bane rundt himmellegemet.
Robotene kan også tenkes å styre seg selv ved hjelp av kunstig intelligens og lære av oppgavene sine. Slik kan de jobbe på egenhånd, sette opp de første delene av en base og begynne utforskingen før romfarerne kommer.
I fremtiden vil kunstig intelligens, maskinlæring og roboter som opererer på egenhånd bli mye brukt både i rommet og på jorda.
Autonome fartøy testes blant annet langs kysten av Norge. Kunstig intelligens og maskinlæring, kombinert med den enorme mengden data som satellittene gir oss, har potensial til å skape nye industrier både på land og til havs.
Hvordan teknologi, data og infrastruktur fra romindustrien og havnæringene sammen kan gi ny verdiskapning, er hovedtema for årets Spaceport Norway. Konferansen holdes i Stavanger 22. til 24. mai 2018.
Paolo Nespoli blir en av hovedtalerne på konferansen. Han vil også møte opptil 1500 skoleelever på et separat arrangement for å inspirere dem til å velge naturfag og romutdannelse.
Konferansen støttes av blant andre European Space Agency Business Applications og Norsk Romsenter.
- Paolo Nespoli er en av de mest erfarne europeiske astronautene, siden han har vært lenge på romstasjonen og blitt skutt opp dit med både romfergen og Sojus-fartøy, sier Marianne Vinje Tantillo, fagsjef for romstasjon og utforskning ved Norsk Romsenter.
Hun ser frem til å høre Paolos refleksjoner om oppholdene på romstasjonen og hva han tenker om fremtidens ferder der astronautene skal enda lenger ut i rommet.
- Det er kjempespennende at vi nå får Europas kanskje mest erfarne astronaut med over 300 dager i rommet, som er ettertraktet over hele verden som foredragsholder og ekspert, til Norge, sier Ole Dokka, arrangør av Spaceport Norway. - Det skal vi gjøre så mye som vi kan ut av, og vi gleder oss veldig til å møte ham!
Panel under Spaceport Norway i juni 2017.
På konferansen blir det over 40 presentasjoner i TEDx-stil, blant annet av sjefen for den europeiske romorganisasjonen ESA, Jan Wörner, og ledere og forretningsutviklere fra Akvaplan Niva, FN, Kongsberg Seatex, KSAT, NASA, Sintef Ocean, Statoil og mange flere.
- Vi har fokus på forretningsutvikling og verdiskapning i hele programmet, noe vi håper mange norske selskaper vil benytte seg av, for vi trenger flere aktører innen romvirksomhet, avslutter Ole Dokka.
Du finner programmet og påmeldingsskjema til Spaceport Norway her.
Ole Dokka – Spaceport Norway – 902 15 376 - ole @ spaceport-norway.com
Marianne Vinje Tantillo – Fagsjef, romstasjon og utforskning – 22 51 18 29
Bli med på kurs hos Norsk Romsenter sammen med International Space University...
Blue Justice Ocean Surveillance Programme ble lansert 7. september 2023 hos N...
Slik skal navigasjonssatellittene i Galileo bedre takle dårlig romvær.
Astronauter har flere faste tradisjoner før de drar opp i rommet. Her er noen...
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.