Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Christer Fuglesang på romvandring på romstasjonen i 2009. Foto: NASA/ESA
NASA/ESA

Bli med til verdensrommet i Stockholm!

Rommet er hovedtema på Stockholms Kulturfestival 13.-17. august 2019.

I fjor hadde Stockholms Kulturfestival mer enn 1,1 millioner besøkende. Festivalen er gratis å være med på, og omfatter alle kunstarter, fra film, musikk og dans til mat, mote, fotografi og mye mer.

I år er rommet hovedtema på festivalen, og det vil bli hørt og sett på mange ulike måter. Mer enn 50 punkter på programmet dreier seg om rommet. Her kommer verdensrommet til deg:

På selve åpningen av festivalen om kvelden den 13. august, vil den europeiske romorganisasjonen ESAs italienske astronaut, Luca Parmitano, snakke live fra hovedscenen.

Luca Parmitano er på Den internasjonale romstasjonen akkurat nå, i romferden kalt Beyond.

To av astronautkollegene hans, britiske Tim Peake og tyske Thomas Reiter, vil også være på scenen som vertskap for live-samtalen med romstasjonen.

Her kan det bli folksomt, for åpningen antas å få mellom 20 000 og 30 000 tilskuere.

Ny romfilm og svensk månekamera

Denne kvelden vil publikum også få se filmen Space Station Earth. Her blir det fantastiske bilder fra rommet, tatt av ESAs astronauter mens de var på romstasjonen, sammen med nye bilder fra ESAs mange romsonder og satellitter.

Da astronautene på Apollo 11 landet på månen den 21. juli 1969, hadde de med seg et svensk kamera for å forevige den historiske begivenheten.

Senere Apollo-landinger hadde også med seg kameraer fra Hasselblad for å ta spektakulære bilder av månen, jorda og rommet.

Under Stockholms Kulturfestival kan du se Hasselblad-kameraet fra Apollo 11. Det blir stilt ut på Brunkebergstorg, midt i Stockholm, sammen med verdenskjente bilder fra månen som ble tatt med kameraet.

Kometer, kunstig intelligens og fremtiden i rommet

Fra august 2014 til september 2016 gikk ESAs kometsonde Rosetta i bane rundt kometen 67P Tsjurjumov-Gerasimenko. Her undersøkte Rosetta den andeformete kometen etter alle vitenskapens regler.

Matt Taylor, astrofysiker hos ESA, ledet forskningen med Rosetta på den underlige kometen. På Stockholms Kulturfestival kan du høre ham presentere kometeventyret.

Kulturfestivalen viser også flere romfilmer, blant annet 2001: En Romoddysé og Interstellar, med diskusjon etterpå

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Landingssonden Philae (midten) på vei fra kometsonden Rosetta (til venstre) til kometen 67P (til høyre). Illustrasjon: ESA.</para></section>

Landingssonden Philae (midten) på vei fra kometsonden Rosetta (til venstre) til kometen 67P (til høyre). Illustrasjon: ESA.

Science fiction-filmen Blade Runner blir vist for å undersøke temaet kunstig intelligens i rommet og på jorda. Også etter denne filmen blir det diskusjon om temaet.

Den norsk-svenske astronauten Christer Fuglesang har vært i rommet tre ganger, to ganger på romstasjonen. På Stockholms Kulturfestival kan du se og høre ham fortelle om opplevelsene sine i rommet. 

Du kan også oppleve litt av rommet selv på festivalen. Det blir en kjempestor interaktiv utstilling om rommet utenfor slottet i Stockholm.

Publikum kan også være med på å lage en satellitt med musikk, ta selfie på Mars, male et univers, sette sammen et kosmisk smykke, lære hvordan rommet er med på å gjøre livet på jorda bedre, og mer.

En stor kilde til inspirasjon

- Rommet er en stor kilde til inspirasjon og kunnskap, derfor ønsker vi å øke interessen for vitenskap, innovasjon og utforskingen av rommet, sier Anna Rathsman, direktør for den svenske romorganisasjonen Rymdstyrelsen. De er en av hovedpartnerne på festivalen.

I tillegg til "romprogrammet" på Stockholms Kulturfestival, blir det konserter, utstillinger, teaterforestillinger, fremvisninger fra mange ulike artister og kunstnere fra Sverige og hele verden.

Det blir også mange andre ulike aktiviteter som publikum kan være med på, se, høre, oppleve, eller smake.

Du finner hele programmet her.