Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
EDRS, European Data Relay System, er et system av relésatellitter som gjør at data fra satellitter i lav jordbane kan leses ned mye oftere og i større mengder. Dataoverføringen skjer via laser. Grafikk: ESA
ESA

Bli med til Toulouse og den franske romindustrien

Her kan norske bedrifter lære hvordan kunstig intelligens kan endre industrien.

Toulouse er sentrum for den franske luftfarts- og romindustrien, som er en av Europas største. Her har franske industrigiganter som Airbus, som bygger blant annet Jupiter-sonden Juice, og ArianeSpace, som bygger den europeiske bæreraketten Ariane, store avdelinger.

Det samme gjelder den franske romorganisasjonen CNES, som er en av de største i Europa, og den europeiske romorganisasjonen ESA, som også Norge er med i. Galileo, det nye europeiske satellittnavigasjonssystemet, har sitt kontrollrom i Toulouse.

Nå inviterer Energy Valley i Oslo og Det fransk-norske handelskammeret norske bedrifter på besøk til Toulouse for å møte den franske romindustrien, knytte nye kontakter og oppdage nye muligheter.

Temaet for besøket er kunstig intelligens og hvordan det kan endre rom- og luftfartsindustrien. Besøket foregår fra onsdag 20. november til fredag 22. november 2019.

Du finner hele programmet og påmeldingsskjema her.

Fristen for å registrere seg er onsdag 16. oktober 2019 klokken 12.

Satellitter på samlebånd, og autonomi

Den første dagen blir det introduksjon til hvordan nye teknikker innen dataanalyse, robotikk og automasjon kan endre rom- og luftfartsindustrien. Gjestene får en innføring i industrien i Toulouse og hvordan den er organisert for å oppmuntre til mest mulig innovasjon.

Så vil den norske delegasjonen introdusere hvordan den nye datateknologien kan endre maritim sektor og energiindustrien. Deretter blir det paneldebatt og til slutt en sosial sammenkomst på kvelden.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Juice med Jupiter (i bakgrunnen) og månene Ganymedes (i forgrunnen), Io (til venstre), Europa (midten) og Callisto (til høyre). Ikke i rett skala. Grafikk: ESA/ATG medialab/NASA/J. Nichols/JPL/University of Arizona/DLR</para></section>

Juice med Jupiter (i bakgrunnen) og månene Ganymedes (i forgrunnen), Io (til venstre), Europa (midten) og Callisto (til høyre). Ikke i rett skala. Grafikk: ESA/ATG medialab/NASA/J. Nichols/JPL/University of Arizona/DLR

Den andre dagen blir det besøk på fabrikken til satellittselskapet OneWeb. Her lages satellitter på samlebånd, og det hele overvåkes, utføres og testes ved hjelp av ny datateknologi og maskinlæring.

På ettermiddagen blir det besøk hos flygiganten Airbus, deres flyfabrikk og ProtoSpace, hvor nye løsninger og flytyper planlegges og formgis.

Den siste dagen drar gruppen til Francazal lufthavn utenfor Toulouse. Det brukes nå som testsenter for autonome fartøy. Her jobber mer enn 300 ansatte i ulike firmaer med blant annet droner, selvkjørende busser, elektriske fly og høyhastighetstog.

Læring på tvers av industrisektorene

- Her kan bedrifter innen energi- og teknologisektoren møte og bli kjent med norske og franske bedrifter innen romsektoren og luftfartsindustrien, og forhåpentligvis lære av hverandre , samt utveksle informasjon og løsninger, sier Katrine Vetlesen ved Energy Valley i Oslo.

Hun har tidligere jobbet ved ESAs program for teknologioverføring, og vet at det å bli kjent og lære på tvers av industrisektorene kan være både nyttig og lønnsomt.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Oppskyting av Ariane 5, den europeiske bæreraketten for store nyttelaster. Foto: ESA</para></section>

Oppskyting av Ariane 5, den europeiske bæreraketten for store nyttelaster. Foto: ESA

- Vi håper spesielt at små og mellomstore firmaer, gjerne nystartete bedrifter, vil bli med på denne læringsekspedisjonen til Toulouse, sier Vetlesen.

Energy Valley har allerede et samarbeid med klyngen Aerospace Valley i Toulouse, og tilbyr 10 reisestipend til besøket for bedrifter fra Oslo-regionen. Oslo kommune har også et etablert samarbeid Toulouse Metropole i Frankrike.

En internasjonal møteplass

- Formålet er å bidra til internasjonalisering av Oslo-regionens næringsliv og stimulere til gründerskap og nærings- og forskningssamarbeid. Dette har allerede gitt en rekke direkte koblinger i og mellom næringsaktører og forsknings-og-utviklingsinstitusjoner, sier Vetlesen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Kontrollsenteret for Galileo i Toulouse i Frankrike. Foto: CNES/E. Grimault</para></section>

Kontrollsenteret for Galileo i Toulouse i Frankrike. Foto: CNES/E. Grimault

- Besøket i Toulouse har et interessant program og en garantert spennende møteplass for bedrifter innen teknologi, energi, luftfart og romindustri, sier Arvid Bertheau Johannessen, seniorrådgiver innen satellittkommunikasjon, ved Norsk Romsenter.

Han oppfordrer alle interesserte bedrifter til å bli med på besøket.

Kontakt

Katrine Vetlesen – Prosjektleder - Energy Valley – katrine.vetlesen@energyvalley.com

Arvid Bertheau Johannessen – Seniorrådgiver, satellittkommunikasjon - Norsk Romsenter - arvid.bertheau.johannessen@Spaceagency.no