Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Nye Spaceship Auroras oppdrag heter Reisen Til Mars. Her skal deltakerne styre en rover med norsk georadar. Illustrasjon: NAROM
NAROM

Bli med til Mars med Spaceship Aurora

Nytt oppdrag, nytt opplevelsessenter og stor åpningsdag på Andøya 5. mars.

Spaceship Aurora er en interaktiv opplevelse der deltakerne drar ut på oppdrag i rommet, løser oppgaver knyttet til oppdraget, og kommer tilbake til jorda der de får lære mer om hva de har vært med på.

Nå åpner Spaceship Aurora med et helt nytt oppdrag, nytt opplevelsessenter og nye undervisningsfasiliteter på Andøya Space Center torsdag 5. mars 2020.

Åpningen gjøres av ingen ringere enn Kronprins Haakon. Det blir også foredrag med romeksperter og forskere. Dette er programmet for den store dagen.

Dra til Mars med norsk georadar

- Her blir det 1400 kvadratmeter med interaktive utstillinger, undervisnings- og forelesningsfasiliteter, og butikk med romrelaterte bøker og gjenstander, sier Arne Hjalmar Hansen, daglig leder av Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) ved Andøya Space Center.

Det nye spennende oppdraget med Spaceship Aurora heter Reisen til Mars. Her drar deltakerne på oppdrag til vår røde naboplanet, hvor de skal styre en Mars-rover og dens norske georadar, Rimfax, for å finne ut hvor det ble av vannet på Mars.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Den norske georadaren Rimfax sitter på roveren Mars2020 og ser lagene under overflaten på Mars. Grafikk: Rimfax/JPL/CalTech</para></section>

Den norske georadaren Rimfax sitter på roveren Mars2020 og ser lagene under overflaten på Mars. Grafikk: Rimfax/JPL/CalTech

Kanskje finnes det også spor av liv på vår røde naboplanet der vannet en gang var? Derfor kan den norske georadaren se blant annet lommer av is eller flytende vann under bakken.

Det skal også den ekte Rimfax gjøre på NASAs nye rover Mars2020. Den skytes opp til sommeren og lander på vår røde naboplanet våren 2021.

Får oppdrag av norsk romforsker

Rimfax er laget av Forsvarets forskningsinstitutt. Dette arbeidet ble ledet av forsker Svein Erik Hamran. Han er også med på Spaceship Aurora og Reisen Til Mars.

- Oppdraget til Mars gis av Svein Erik Hamran, og målingene som deltakerne gjør med Rimfax under Reisen til Mars vil se ut som dataene fra den virkelige georadaren, sier Hansen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Det nye opplevelsessenteret Spaceship Aurora på Andøya Space Center. Foto: NAROM</para></section>

Det nye opplevelsessenteret Spaceship Aurora på Andøya Space Center. Foto: NAROM

Når deltakerne kommer tilbake til jorda får de lære mer av Svein Erik Hamran. Han var også med på å utvikle det nye oppdraget til Spaceship Aurora.

Slik får deltakerne møte en norsk forsker som er med på en stor romferd til Mars.

Den nye roveren har til og med et minihelikopter. Det skal styres av en nordmann ved NASA.

En spesiell åpningsseremoni

Svein Erik Hamran kommer også på den store åpningsdagen, for å holde foredrag om Rimfax og hva den nye Mars-roveren skal gjøre.

Det blir dessuten foredrag med professor Alv Egeland ved Universitetet i Oslo. Han er en av verdens fremste forskere på nordlyset, og har vært med på flere oppskytinger av sonderaketter fra Andøya Space Center.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Spaceship Aurora ligger vakkert til på Andøya Space Center. Foto: NAROM</para></section>

Spaceship Aurora ligger vakkert til på Andøya Space Center. Foto: NAROM

Odd Roger Enoksen, konsernsjef for Andøya Space Center, vil holde foredrag om Andøya Spaceport, som har ambisjon om å bli den første basen for oppskyting av satellitter i Europa.

- Æresgjesten, Kronprins Haakon, skal ikke klippe over en snor for å markere det nye opplevelsessenteret for åpnet, men skyte opp en modellrakett, sier Hansen.

Viser frem romnasjonen Norge

Spaceship Aurora får økt kapasitet, fra 10 deltakere til 36 deltakere i timen. Det nye opplevelsessenteret har plass til 350 besøkende.

Her skal elever, studenter, lærere, fastboende, turister og folk flest få lære mer om rommet, og ikke minst, om Norge som romnasjon.

Den nye interaktive utstillingen viser frem hva Norge gjør i rommet i dag, samt Norges romhistorie, helt fra etableringen av rakettoppskytinger fra Andøya i 1962.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Andøya Space Center med opplevelsessenteret Spaceship Aurora i bakgrunnen. Foto: NAROM</para></section>

Andøya Space Center med opplevelsessenteret Spaceship Aurora i bakgrunnen. Foto: NAROM

- Mange av våre besøkende kommer og er nysgjerrige på hvorfor vi skyter opp sonderaketter, hva som er nytten og anvendelsen med dette. Det viser vi også frem, for vi er kanskje det eneste stedet i Europa der publikum får besøkte et operativt romsenter hvor det blir skutt opp raketter, sier Hansen.

Senteret tilbyr leie av kurs- og konferansefasiliteter for bedrifter, institusjoner og organisasjoner. Egen konferanse eller møte kan kombineres med teambuilding i Spaceship Aurora eller i Escape-rommet. 

Kontakt

Arne Hjalmar Hansen – Daglig leder – Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) – 76 14 46 51