Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
En CanSat skal være like stor som en brusboks.
Norsk Romsenter

Bli med på CanSat-konkurransen!

Her bygger skoleklasser sin egen lille satelitt som blir skutt opp på Andøya.

En CanSat er på størrelse med en brusboks, men har likevel de samme systemene som en ekte satellitt, inkludert strømforsyning, sensorer og radiokommunikasjon.

Brusbokssatellitten løftes med drone, ballong eller rakett til en høyde på 100 til 1500 meter, og gjør målingene sine mens den faller i fallskjerm ned til bakken.

Brusbokssatellittene har som hovedmål å beregne høyden ut fra målingene av temperatur og trykk som de gjør mens de faller.

I tillegg har hver brusbokssatellitt et sekundært mål som laget bestemmer selv og bygger den nødvendige sensoren for.

Søknadsfrist 1. februar

Konkurransen har en egen bok som beskriver hvordan brusbokssatellitten skal bygges.

Hvert lag består av fire til seks deltakere i alderen 14 til 20 år som er elever på ungdomsskolen eller videregående skole.

Hvert lag må også ha en lærer som er ansvarlig for lagets tekniske framgang, gir hjelp og råd, og skal være kontaktpunkt med Andøya Space Education. Læreren må ha muligheten til å bli med laget til Andøya Space for oppskyting av brusbokssatellitten. Slik foregår det.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Det finske laget Jam'N'Can legger siste hånd på verket og satellitten deres. </para></section>

Det finske laget Jam'N'Can legger siste hånd på verket og satellitten deres. 

Hele laget må kunne delta på den europeiske CanSat-konkurransen som skjer i juni, om de vinner den norske konkurransen på Andøya.

Vil du bli med på konkurransen må du skynde deg! Søknadsfristen er 1. februar!

Du kan lese mer om reglene, de ulike datoene for konkurransen, og hvordan du melder deg på her.

Gir unike muligheter for fremtiden

CanSat-konkurransen har som mål å vise hva naturvitenskapelige og teknologiske fag kan brukes til ved å ha verdensrommet og satellitter som tema.

Konkurransen passer spesielt godt til faget som heter Teknologi og forskningslære.

CanSat-konkurransen gir elevene unike muligheter for fremtiden ved å bygge relasjoner med andre som har samme interesser, får elevene til å bli trygge på seg selv, gir dem muligheten til å lære mer om teknologi og programmering, og det å være kreativ, bygge sitt eget prosjekt og utføre målingene og analysen av disse selv.

Du kan lese mer om hva de som har vært med på CanSat-konkurransen tidligere sier her.

Kontakt

Simen Bergvik - ESERO Norge - 905 01 522 - simen.bergvik@andoyaspace.no