Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
ESA

Bli med og puss opp romhavnen i jungelen

Europas rombase skal moderniseres. Norske bedrifter kan by på kontrakter.

Langs Sør-Amerikas atlanterhavskyst i nord, mellom Brasil og Surinam, finner du Fransk Guyana og den europeiske romhavnen i Kourou.

Derfra løfter de europeiske bærerakettene Ariane 5 og Vega, samt russiske Sojus, satellitter og romsonder av alle størrelser og formål, for land og bedrifter over hele verden, opp i bane. 

Frankrike satt i gang byggingen av komplekset i Kourou i 1964 og basen ble operasjonell i 1968. Nå skal den moderniseres, og selskaper i alle ESAs medlemsland kan konkurrere om kontraktene.

Blant annet skal et nytt operasjonssenter bygges fra bunnen av, noe som inkluderer bygningskonstruksjon, veier, datasentre, nettverk, energistyring, vannverk og annen infrastruktur.

En jobb i jungelen

- Dette er en unik mulighet til å være med på fornyelsen av den europeiske rakettbasen i Sør-Amerika, sier Bjørn Ottar Elseth, fagsjef for romtransport og norsk delegat til ESAs programstyre for romtransport.

- Norsk industri kan besitte unik kompetanse for å fornye rakettbasen. Det er viktig å vise interesse for oppdragene nå, og hvis ESA identifiserer norske selskaper med unik kompetanse i Norge, vil ESA gå i bilateral dialog og hjelpe til. I noen tilfeller vil det også kunne bli direkte forhandlinger for de oppdragene som blir lagt ut, sier han.

Første mulighet blir et digitalt møte 8. oktober der oppgavene blir forklart. 9. oktober blir det mulighet for møter «business-to-businesss.»

Du finner program og påmeldingsinformasjon her. 

Påmeldingsfrist 5. oktober. Rekker du ikke dette, ta direkte kontakt med Bjørn Ottar Elseth. 

 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Oversiktsbilde av oppskytingsfasilitetene i Kourou, Fransk Guyana. Foto: ESA.</para></section>

Oversiktsbilde av oppskytingsfasilitetene i Kourou, Fransk Guyana. Foto: ESA.

Kourou er et spesielt sted å bo og jobbe i. Fransk Guyana er en del av Frankrike, med fransk som det offisielle språket. Samtidig ligger det i den nordlige utkanten av Amazonas-jungelen, med tropisk klima og en befolkning av stor internasjonal variasjon.

En annen verden

Jon Harr er i dag avdelingsdirektør ved Norsk Romsenter, men har jobbet flere år ved Kourou. En tid var han også oppskytingsleder der. I et tidligere intervju fortalte han litt om hvordan det er å arbeide på et så eksotisk sted.

- På mange måter er livet her enklere enn i Europa, alt er nært og lite, her er ingen bilkø og klesbudsjettet er naturlig nok lavt. Andre ting er vanskeligere, som administrasjon og organisasjon. Vi må også kunne jobbe med folk fra mange kulturer og språk, for her på romhavnen har vi både lokalt ansatte og kunder fra hele verden. Dermed er tilpasningsdyktighet noe av det viktigste for å jobbe her, sier Harr.

Mange av kontraktene er beskrevet i ESAs EMITS database som du får tilgang til hvis du registrerer selskapet ditt i dette ESA-systemet. For å finne de såkalte gjeldene «ITT-ene» klikker du på “Entities” og videre på “Centre Spatial Guyanais."

- Ikke nøl med å ta kontakt med Norsk Romsenter i forkant eller i etterkant av workshop. Det vurderes også et dedikert norsk webinar om mulighetene, forteller Elseth.

- Til slutt er det er også verdt å nevne at det er vedtatt å starte utbyggingen av Andøya Spaceport. Andøya Spaceport er selvsagt ikke helt av de samme dimensjoner som Kourou, men allikevel kan det være interessante synergier mellom disse prosjektene. 

Kontakt

Bjørn Ottar Elseth, fagsjef romtransport, 905 74 985. Mail: bjorn.elseth@spaceagency.no.
Jon Harr, avdelingsdirektør Næringsutvikling og nasjonal rominfrastruktur, 906 41 665.