Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Alpinstjerner takket Romsenteret

Ragnhild Mowinckel og Aleksander Aamodt Kilde kom til Norsk Romsenter for å fortelle om hvordan satellitter hjelper dem til å bli enda bedre alpinister.

Alpinlandslaget har i flere år ligget langt fremme i å utnytte ny teknologi og egen forskning for å kunne være en skitupp foran sine ressurssterke konkurrenter. Bruk av satellittnavigasjon har bidratt til at alpinistene har fått langt mer nøyaktig informasjon om hvor i løypa de taper og vinner tid, og hvilke handlinger som forårsaker begge.

- Vi vil bli best mulig, og ved hjelp av satellittnavigasjonssystemet får vi kanskje 100 mellomtider og kan gå inn å se nøyaktig hvor vi må bli bedre, sier Aleksander Aamodt Kilde. Han er en av de norske toppalpinistene som har brukt systemet mest.

Ragnhild Mowinckel har også hatt stor nytte av teknologien.

- Systemet har hjulpet oss mye, ikke minst i det å styrke troen på at vi gjør ting riktig. Vi gjetter ikke så mye lenger, forteller hun. 

Norsk Romsenter er en av flere institusjoner som har bidratt med ekspertkompetanse på utviklingen av teknologien, og i dag kom deler av landslaget på besøk for å takke for hjelpen de har fått.

- Vi har hatt et flott samarbeid de siste årene, og vi har fått avgjørende hjelp i prosjektet vårt, sier Robert C. Reid som er sjef for Sport Science på alpinlandslaget.

 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Ragnhild Mowinckel og Aleksander Aamodt Kilde tok seg tid til en prat og skrev autografer for deltakerne på seansen ved Norsk Romsenter.</para></section>

Ragnhild Mowinckel og Aleksander Aamodt Kilde tok seg tid til en prat og skrev autografer for deltakerne på seansen ved Norsk Romsenter.

Grunnlaget for suksess er fremdeles hardt arbeid og en god kultur, men kunnskap er like viktig, mener Reid. Han synes at kunnskapsnivået i alpint er på nivå med tiden før den vitenskapelige revolusjon, men der ligger også muligheten for en nasjon som bare har en brøkdel av ressursene til en stor alpinnasjon, som for eksempel Østerrike.

- Kunnskap gir oss mulighetene til å investere tiden og ressursene vi har riktig. Satellitteknologien vil være en veiviser inn i fremtiden, slår han fast.