Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold
Foto: Toril Bye Rinnan.

80 jobber i romfart er lyst ut

Er du nyutdannet og ønsker å jobbe med rom? ESA utlyste nylig 80 aspirantstillinger, og de trenger nordmenn.

Mange drømmer om å jobbe med rom. Nå finnes det en mulighet til å leve ut drømmen. Holder du på med en master eller er ferdig med en for ikke så altfor lenge siden, kan du få et fotfeste innen romvirksomhet og romfart. Søknadsfristen er 15. desember.

Den europeiske romorganisasjonen ESAs Young Graduate Trainee-program  (YGT) ansetter hvert år et stort antall aspiranter fra ESAs medlemsland, men noen nasjoner, som Norge, er underrepresentert i et system som bestreber seg på å ha et representativt antall ansatte fra hvert land. For vordende norske søkere er dette en fordel.

Utlandet

Du må belage deg på å jobbe utenfor Norge og de fleste stillingene krever at du har en naturvitenskapelig utdannelse, men ikke alle. Hva med å jobbe med rompolitikk i Washington et år? Eller med PR og informasjon i Fransk Guyana? Eller for den saks skyld med vitenskapsjournalistikk i Nederland eller markedsføring i Italia?

Finn ut mer om stillingene her.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Toril på plass hos ESA i Darmstadt. Foto: Toril Bye Rinnan.</para></section>

Toril på plass hos ESA i Darmstadt. Foto: Toril Bye Rinnan.

Toril Bye Rinnan fikk jobb i YGT-programmet rett etter at hun var ferdig med sin Master i kybernetikk ved NTNU i 2012. Halve aspirantåret ble brukt til å være med i en gruppe som utvikler nye rovere for planetutforsking (se video lenger ned i artikkelen). I dag jobber hun fremdeles for ESA gjennom å være innleid som konsulent i et privat selskap. Og hun jobber fremdeles med de samme roverne, med hjelp fra ESAs astronauter på den internasjonale romstasjonen (ISS).

Prosjektet kalles METERON. I korte trekk handler det om at astronauter som er i bane rundt en planet skal kommunisere med og styre roboter på planeten. Eksperimentene foregår mellom roboter på jorda og astronauter på ISS.

Jobber med astronauter

Nylig gjennomførte den danske astronauten Andreas Mogensen et slikt eksperiment fra romstasjonen med en rover plassert i kontrollsenteret Rinnan jobber i. Den britiske astronauten Tim Peake skal fortsette testene etter han har ankommet stasjonen.

- Det er to rovere, en stor og en liten, som det foretas tester med. Jeg har blant annet styrt den lille, en slags speiderrover som skal finne ut om det ligger hindringer i veien for den store, forteller Rinnan.

29-åringen jobber i ESAs store kontrollsenter i Darmstadt i Tyskland. Det var også her hun gjennomførte aspirantperioden sin for et par år siden. Hun fikk et tips om stillingen fra en som underviste i CubeSat-prosjektet Rinnan var involvert i i studietiden.

 <iframe src="http://www.esa.int/spaceinvideos/content/view/embedjw/406618" width="540" height="304" frameborder="0"></iframe>

- Jeg hadde fått en forsmak gjennom CubeSat-prosjektet på universitetet og syntes YGT virket veldig interessant. Dessuten var det forlokkende å reise til et annet land. Det jeg likte best med mastergraden, var at vi jobbet i team – og det gjør vi i høyeste grad når vi jobber med romfart i ESA, sier hun.

- Hvorfor tror du at du fikk jobben?

- Jeg bakgrunn i kybernetikk i tillegg til erfaring med CubeSat-prsjektet. Det telte nok en del. Dessuten trenger de nordmenn og særlig jenter. Både Norge og jenter er underrepresentert i ESA. Sjefen min her nede var også norsk, og det er mulig det hjalp.  

Unge kollegaer

- Hvordan var det å etablere seg i Darmstadt, fersk fra universitetet?

- Det var spennende i seg selv. Det kan være overveldende å flytte til et nytt land, men jeg ble tatt godt vare på og fikk hjelp til å flytte og til å bli integrert. Miljøet jeg jobbet i var ungt og jeg ble raskt kjent med folk. Det sosiale er veldig bra og det arrangeres mange aktiviteter.

For Rinnan var også jobben spennende. Hun forteller at hun fikk utfordringer med en gang.

- Og har du ideer selv, kan du påvirke og få dem gjennom. Jeg har inntrykk av at traineer i andre organisasjoner og bedrifter kan føle seg isolerte, men det var slettes ikke tilfelle med meg i ESA.

Hun har jobbet med romfart i tre og et halvt år nå, og selv om hun ikke utelukker å arbeide innen andre felt i fremtiden, har hun ikke hastverk med å komme seg vekk.

- Romfart er noe av det mest internasjonale du kan gjøre. Og en gang må jo menneskeheten på en eller annen måte ut og videre i rommet. Og få bidra litt til det er utrolig spennende.