Meny
Noen smaker og lukter minner oss om barndom, hjemsted og gode opplevelser.
Kanskje er mat og drikke noen av de tingene som aller sterkest fremkaller følelsen av å være hjemme.
Derfor får astronautene på den internasjonale romstasjonen spesiallaget mat fra deres hjemsted.
Disse rettene brukes til feiringer eller andre spesielle anledninger på romstasjonen, og er svært populære blant astronautene.
Den tyske romfareren Alexander Gerst ble nettopp skutt opp til romstasjonen hvor han skal bo og jobbe i fem måneder.
Her skal han blant annet teste en kunstig intelligens laget for bruk i rommet.
Alexander får matretter fra hjemstaten sin i Tyskland. Her snakker vi om eggepasta (spätzle) med bacon, fylte pastaputer, og kyllinggryte med sopp.
Disse rettene ble spesiallaget av kokker hos selskapet som lager flymaten til det tyske selskapet Lufthansa.
Det var ikke helt lett å få til, for maten skal ikke bare smake godt og se innbydende ut, men må være fri for sykdomsfremkallende bakterier og virus, og må behandles slik at den holder seg i minst to år i romtemperatur.
Du kan se hvordan dette ble gjort i videoen over.
Nå er astronautmaten klar for servering litt nærmere landjorda enn det romstasjonen er.
På Lufthansas interkontinentale ruter ut fra Tyskland er romfarerrettene alternativ på menyen i business class i juli og august 2018.
Du kan lese mer om hva romfarere gjør på jobb i rommet her.
Romfarermat under testing i Tyskland. Foto: Lufthansa
Her er idéene som vant CASSINI Hackathon Norway 2022.
Rombasen i Kourou lyser nå ut nye kontrakter for drift og vedlikehold.
Hvordan hjelper satellittene med å overvåke jordas klima og miljø?
Hva betyr det for brukerne i en nødsituasjon?
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.