Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Solsystemet - vårt nærmeste ferieparadis

Kanskje en gang i fremtiden blir det mulig å dra på ferie til de andre planetene og månene i solsystemet. Her er ferieguiden du trenger til det.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Den populærvitenskapelige boken The Vacation Guide to the Solar System ser for seg en fremtid der det er mulig å dra på ferie i solsystemet. Her Venus. Grafikk: Steve Thomas/Random House</para></section>

Den populærvitenskapelige boken The Vacation Guide to the Solar System ser for seg en fremtid der det er mulig å dra på ferie i solsystemet. Her Venus. Grafikk: Steve Thomas/Random House

Kanskje en gang i fremtiden blir det mulig å dra på ferie til de andre planetene og månene i solsystemet.

For de som har lyst til å planlegge turen allerede nå, er det kommet en reiseguide til solsystemet (ennå kun tilgjengelig på engelsk).

Den heter The Vacation Guide to the Solar System og er skrevet av Olivia Koski og Jana Grcevich.

Skiturer, solskinn eller dykking

Liker du å stå på ski, tilbyr både solsystemets innerste planet, Merkur, og den ytterste dvergplaneten, Pluto, dette på sine poler. Der kan den lave tyngdekraften gi deg opp til 8 meter høye hopp, selv om det vil ta litt tid å komme opp i nok fart til å få til det.

Foretrekker du i stedet sol og varme, kan svevende byer høyt oppe i atmosfæren på Venus tilby dette. Der er både temperaturen og atmosfæren ikke så ulik jordas. NASA har allerede konseptene klare for utforsking av Venus med luftskip og ballong.

Vil du ned på overflaten av Venus for å oppleve 500 graders temperatur, trykk så høyt og atmosfære så tykk at en lett bris vil knuse bygninger, kan kanskje solide ubåter på hjul som ruller sakte over det brennhete landskapet sørge for det.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Strikkhopp på Uranus. Fra boken The Vacation Guide to the Solar System. Grafikk: Steve Thomas/Random House</para></section>

Strikkhopp på Uranus. Fra boken The Vacation Guide to the Solar System. Grafikk: Steve Thomas/Random House

Skikkelig dykketur kan det også bli på Jupiters ismåne Europa. Hvem vet hva som skjuler seg i havdypet under isen der?

Høres det litt innestengt ut, kan kanskje Uranus, som har så liten tetthet at den ville flyte i vann, sørge for de høyeste og lengste "lufteturene" i solsystemet. Store hopp kan det også bli på solsystemets mindre måner, som Marsmånen Phobos og jordas måne.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Forsiden på The Vacation Guide to the Solar System. Boken er full av illustrasjoner i retrostil. Grafikk: Steve Thomas/Random House</para></section>

Forsiden på The Vacation Guide to the Solar System. Boken er full av illustrasjoner i retrostil. Grafikk: Steve Thomas/Random House

Sammen med ferietipsene i boka får du også vite mer om planetene og månene i solsystemet og forskningen på dem. Du kan se flere illustrasjoner fra boken her.

Romturismen vokser frem

Forfatterne av boken jobber med å popularisere romforskning ved å reise rundt på festivaler og evenementer og hjelpe publikum med å "planlegge" ferie i rommet i prosjektet Intergalactic Travel Bureau.

Også den svenske filmskaperen Erik Wernqvist ser for seg en fremtid der vi kan dra på ferie andre steder i solsystemet.

Romturismen har ikke kommet riktig så langt ennå, men mange har planer om å tilby turer til rommet i fremtiden.