Meny
K2-138 er det første solsystemet som har blitt funnet ved hjelp av nettdugnad. Grafikk: NASA/JPL-Caltech
Er nytt solsystem har blitt oppdaget ved hjelp av nettdugnad, eller crowdsourcing. Det er første gang et solsystem oppdages slik.
Det nye solsystemet teller opp til seks planeter på størrelse mellom jorda og Neptun, og en sol som er litt mindre og kaldere enn vår egen.
Solsystemet har fått navnet K2-138 fordi det ble funnet ved hjelp av målinger av ulike stjerner gjort av romteleskopet Kepler.
Har kanskje steinplanet
Den innerste av de nyoppdagete planetene kan være en steinplanet som jorda og dermed ha en fast overflate. De andre planetene i K2-138 består av store mengder is og gass.
Men det er nok liten sannsynlighet for at disse planetene har liv. De går nemlig så nær stjernen sin at temperaturen på dem er fra 426 til 982 grader Celsius.
Et år på planetene i dette solsystemet varer også mindre enn 13 dager.
Var med på sakte-TV i Australia
Nettdugnaden som oppdaget det nye solsystemet heter Exoplanet Explorers. Her ligger det data fra tusenvis av stjerner som sterke teleskoper har målt lysstyrken til.
En liten endring i lysstyrken til en stjerne som skjer med jevne mellomrom kan være tegn på en planet som passerer over solskiven. Men for å finne slike lysendringer må enorme mengder data analyseres.
Solsystemet K2-138 har fem (kanskje seks) svært varme planeter og en sol litt mindre og kaldere enn vår egen. Grafikk: NASA/JPL-Caltech
Det er nettopp dette du kan gjøre på Exoplanet Explorers og være med på å oppdage det neste solsystemet.
Nettdugnaden på Exoplanet Explorers var med i et program kalt Stargazing Live på TV i Australia. Da direktesendingen som gikk over tre dager var nesten over, hadde det nye solsystemet blitt oppdaget.
En forskningsartikkel om det nye solsystemet skal publiseres i tidsskriftet The Astronomical Journal.
Finnes en planet lik jorda?
Forskning ved hjelp av nettdugnad begrenser seg ikke til astronomi. På nettstedet Zooniverse, som Exoplanet Explorers er en del av, kan du være med på nettdugnader innen blant annet økologi, marinbiologi, meteorologi og historie.
De store romorganisasjonene og forskere over hele verden leter ivrig etter planeter utenfor vårt solsystem, såkalte exoplaneter.
Tusenvis av slike planeter har blitt oppdaget og noen av dem er ganske merkelige. Du kan lese mer om exoplaneter her.
Finnes det en planet der ute som likner på jorda og kanskje har liv?
Væskedynamikk er annerledes i vektløshet enn på jorda og undersøkes med vektl...
Derfor forsker ESA på forbrenning i vektløs tilstand, i rommet, sonderaketter...
Norsk Romsenter skrev under avtalen med den franske romorganisasjonen CNES på...
En engasjert klima- og miljøminister Espen Barth Eide åpnet rom- og klimakonf...
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.