Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Stor glede i rom-europa

Sjefen ved Norsk Romsenter blogger fra Fransk Guyana der han overvar oppskytingen av fire nye Galileo-satellitter.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Fra venstre: Administrerende direktør for Norsk Romsenter, Bo Andersen, avgått rakettdirektør i ESA, Gaele Winters og avgått generaldirektør i ESA, Jean-Jacques Dordain i kotrollrommet i Kourou.</para></section>

Fra venstre: Administrerende direktør for Norsk Romsenter, Bo Andersen, avgått rakettdirektør i ESA, Gaele Winters og avgått generaldirektør i ESA, Jean-Jacques Dordain i kotrollrommet i Kourou.

Torsdag 17. november kl. 10.06 lokal tid i Fransk Guyana lettet en Ariane 5 med fire Galileo-satellitter om bord. Oppskytingen og utplasseringen av de fire satellittene var svært vellykket.

Dette var til stor glede for både de prominente og mindre prominente gjestene med oppskytingsbasen i Kourou. De prominente var blant annet to kommisjonærer i EU som er ansvarlig for og finansierer disse navigasjonssatellittene.

Norske stasjoner

Nå er det 18 Galileo-satellitter i bane og oppstartsfasen av hele systemet som et globalt dekkende navigasjonssystem, vil skje tidlig neste år. Norge deltar som fullt medlem i Galileo og har bakkestasjoner for systemet på Svalbard og Jan Mayen samt en liten stasjon ved Troll-basen i Antarktika. Det er bare Frankrike som har flere slike stasjoner plassert i restene av de områdene de koloniserte på attenhundretallet.

Det var mange gamle travere tilstede ved oppskytingen. Dette var for eksempel Feustl-Buechel som var ansvarlig for utviklingen av Ariane 5. I tillegg var flere nåværende og tidligere direktører i ESA tilstede. Alle var ytterst glade for at dette gikk bra.

Grensesprengende

Mange oppfatter det å skyte satellitter i bane som ganske enkelt. Det er det ikke! Det å akselerere noe opp i en fart på 8 km/s på ti minutter er helt på grensen av hva som er teknologisk mulig.

Dette er en fart som er ti ganger raskere enn en geværkule. Erfaringen er at mellom fem og ti prosent av rakettene svikter. Derfor er det nå ekstra imponerende at Ariane 5 har hatt 75 vellykkede oppskytninger på rad. Det er en mer enn det man oppnådde med Ariane 4. Ariane 5 er dermed den sikreste raketten som eksisterer i dag.

Som styreleder i ESA var det spesielt flott å være tilstede på noe som aldri ville ha skjedd uten et tett europeisk samarbeide der landene dro sammen for å gjøre noe som ingen av dem ville kunne gjøre alene.

Absurde kutt

Dette gjelder både Arian 5 og Galileo. I begge prosjektene har tidligere regjeringers innsats gitt utfordrende og langvarige oppgaver til norsk industri. Dette gjelder Kongsberg, Nammo samt Kongsberg Norspace og KSAT.

Det er derfor ekstra bittert at den nåværende Regjering ønsker å redusere Norges innsats i ESA med 75%. Sett fram min side er dette absurd i forhold til de industrielle gevinstene. At min holdning er riktig er vel dokumentert, blant annet gjennom en ekstern utredning Regjeringen fikk gjennomført i sommer!