Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Romstasjonen får kaffemaskin

Romstasjonen får kaffemaskin

Ombord i den internasjonale romstasjonen (ISS) er astronautene på jobb nesten hele døgnet. Det er lite plass og lite privatliv, og få muligheter til å ta seg en tur ut eller snakke med familie og venner om det oppstår konflikter.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Den italienske kaffemaskinen ISSPresso vil gi astronautene på romstasjonen ekte espresso og skal skytes opp i april 2015. Foto: Argotec/Lavazza</para></section>

Den italienske kaffemaskinen ISSPresso vil gi astronautene på romstasjonen ekte espresso og skal skytes opp i april 2015. Foto: Argotec/Lavazza

Dermed er kaffe en av de tingene som astronautene setter aller mest pris på når de er i rommet. I august 2014 fraktet det europeiske forsyningsfartøyet ATV 50 kilo ren kaffe til kjempelaboratoriet i rommet.

Nå får astronautene sin egen kaffemaskin som kan tilberede både varmt vann, te, og espresso. Maskinen heter ISSPresso og er laget av et italiensk firma.

Modifisert utgave av vanlig kaffemaskin

ISSPresso er en sterkt modifisert utgave av en vanlig kaffemaskin. Faktisk deler den bare tre parametre med sine mer jordlige utgaver: Den bruker en liten mengde vanlig kaffe, tilbereder den ved 75 grader Celsius, og under samme trykk som en vanlig kaffemaskin.

En av endringene som ble gjort er at kaffemaskinen bruker vann fra en liten pose, og samler espressoen i en annen pose som det så kan drikkes fra. I romstasjonens vektløse miljø funker det ikke å ha vann eller brennhet kaffe svevende fritt omkring.

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/cx45rg8Q-Cw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Siden ISSPresso er basert på en vanlig kaffemaskin, tok det bare 1,5 år å utvikle den. Skulle produsenten ha utviklet alt selv fra bunnen av, ville det tatt minst 6 år.

Fått stor oppmerksomhet

ISSPresso er på størrelse med en vanlig kaffemaskin og trenger bare tas ut av esken den kommer i og festes til veggen på romstasjonen for å virke. Det er meningen at kaffemaskinen skal skytes opp med det privateide transportfartøyet Cygnus i april 2015.

Romkaffemaskinen ble vist frem på årets astronautiske kongress i Toronto i Canada til stor oppmerksomhet fra publikum. Også NASA er interessert i den italienske kaffemaskinen.

Blir ISSPresso klar til oppskyting i april 2015, får den europeiske romorganisasjonen ESAs italienske astronaut, Samantha Christoforetti, ekte espresso under sitt seks måneder lange opphold på romstasjonen.

 <iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/nZYsOG60dKQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

I 2013 tok den amerikanske astronauten Don Pettit patent på en kaffekopp til bruk i rommet. Ved hjelp av vannets kapillærkrefter går det an å drikke av den åpne koppen selv i vektløst miljø.