Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Dette er NASAs nye Mars-rover

Slik skal NASAs nye rover Mars2020 se ut. Den skal lete etter vann og liv på vår røde naboplanet som en gang hadde varme hav og mild atmosfære.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Perseverance, NASAs nye Mars-rover, skytes opp i juli 2020 for å lete etter vann og liv på Mars. Et av instrumentene ombord er georadaren Rimfax laget av FFI. Grafikk: NASA</para></section>

Perseverance, NASAs nye Mars-rover, skytes opp i juli 2020 for å lete etter vann og liv på Mars. Et av instrumentene ombord er georadaren Rimfax laget av FFI. Grafikk: NASA

Slik skal NASAs nye rover Mars2020 se ut. Den skal lete etter vann og liv på vår røde naboplanet som en gang hadde varme hav og mild atmosfære.

Til å gjøre det har roveren blant annet georadaren RIMFAX, laget av Forsvarets forskningsinstitutt.

Der RIMFAX viser at det finnes geologiske lag dannet i eller av vann, eller kanskje til og med lommer av is eller vann under overflaten, vil Mars2020 bruke drill for å ta prøver.

Disse prøvene kan overføres til andre instrumenter ombord for å se etter organisk materiale og liknende tegn til liv.

Roveren har også en beholder for prøver som kan sendes til jorda med et annet romfartøy.

Selvsagt har den nye roveren også flere kameraer med høy oppløsning for å skue ut over det golde Mars-landskapet og analysere omgivelsene i detalj.

Designet basert på Curiosity

Synes du at Mars2020 ser kjent ut, er det ikke så rart. Designet er nemlig basert på roveren Curiosity, som har rullet på Mars siden 2012.

Som Curiosity blir Mars2020 på størrelse med en liten bil, får en radioaktiv strømkilde, og "hode" på toppen av en stang med kamera og instrumenter som måler vær og vind.

Siden ingen rovere bør velte, kan Mars2020 også få en flygende drone for å hjelpe med navigeringen.

Dessuten sliter Mars-landskapet på teknologi fra jorda. Curiosity har fått små sprekker i noen av hjulene  sine, og derfor får Mars2020 kraftigere og mer slitesterke "bein" å rulle på.

Skal til et sted som har hatt mye vann

Går alt etter planen skytes den nye roveren opp i juli 2020 og lander på vår røde naboplanet samme høst.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>En flygende drone til å hjelpe med navigering fra luften er foreslått til den nye roveren Mars2020. Grafikk: NASA</para></section>

En flygende drone til å hjelpe med navigering fra luften er foreslått til den nye roveren Mars2020. Grafikk: NASA

Landingen vil skje som Curiosity i 2012. Først varmeskjold og fallskjerm, så rakettmotorer som bremser farten helt til roveren svever like over bakken. Da settes kjøretøyet ned og "himmelkranen" flyr bort.

NASA har ennå ikke bestemt seg hvor Mars2020 skal lande, men det blir et sted der det har vært store mengder flytende vann.

De tre mulige landingsstedene er Jezero-krateret med sitt gamle elvedelta, Columbia Hills der varme kilder en gang fantes og Syrtis Major, en tidligere vulkan omgitt av flytende vann.