Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

NASA med konseptbil for Mars

Kunne du tenke deg en kjøretur på vår røde naboplanet? Da kan kanskje denne konseptbilen passe.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Dette konseptet for en Mars-bil ble bestilt av NASA for utstillingen Summer of Mars ved Kennedy Space Center i 2017. Foto: NASA/K. Shiflett</para></section>

Dette konseptet for en Mars-bil ble bestilt av NASA for utstillingen Summer of Mars ved Kennedy Space Center i 2017. Foto: NASA/K. Shiflett

Kunne du tenke deg en kjøretur på vår røde naboplanet? Da kan kanskje denne konseptbilen passe.

Kjøretøyet har plass til sjåfør og tre passasjerer foran, og en egen forskningslab bak. Laboratoriet kan hektes av bilen og settes hvor det trengs, for så å hentes igjen når jobben er gjort.

Bilen går på strøm, fra batterier og solcellepaneler på taket. Med forskningslaben er kjøretøyet syv meter langt, tre meter høyt og veier 2,5 tonn.

Likevel kommer Mars-bilen opp i nesten 100 kilometer i timen. Den har selvsagt både radio og satellittnavigering.

Hjulene er mer enn 1 meter i diameter og likner på hjulene til roverne som er på Mars i dag.

For å unngå punkteringer er hjulene ikke fylt med luft, men er hule slik at de slipper ut igjen sand og stein fra underlaget.

Utstilling hos NASA i Florida  

Konseptbilen ble laget for utstillingen Summer of Mars, som skal vise hvordan fremtidens bemannete utforsking av Mars vil se ut.

Utstillingen har blitt vist på NASAs Kennedy Space Center i Florida i sommer og fortsetter utover i august 2017.

Akkurat nå er Mars-bilen på turné hos ulike museer og vitenskapssentre på østkysten av USA, men kommer tilbake til Kennedy Space Center.

Der blir kjøretøyet å se på en annen utstilling senere i høst, og også i et TV-program som viser hvordan bilen ble bygget.

Skal få barn og unge til å velge romfag

NASA håper at bilen og resten av Summer of Mars-utstillingen vil gi barn og unge lyst til å vite mer om rommet. NASA ønsker nemlig at flere unge skal velge realfag og søke seg til romorganisasjonen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Protoyp av kjøretøy til bruk på Mars av romfarere er allerede under testing. Foto: NASA</para></section>

Protoyp av kjøretøy til bruk på Mars av romfarere er allerede under testing. Foto: NASA

Det samme gjør den europeiske romorganisasjonen ESA, som har flere tilbud som norske skoleelever, studenter og nyutdannete kan søke på. (Bak lenken, se menyen til høyre.)

Selv om Mars-bilen er laget i samarbeid med NASA, vil dessverre ikke kjøretøy på vår røde naboplanet se helt slik ut. Men enkelte ideer og konsepter fra Mars-bilen kan en dag bli brukt i rommet.

Utviklingen av romfartøy, bosted, kjøretøy og alt det andre romfarere vil trenge på Mars er godt i gang. Norske forskere og bedrifter er med på dette arbeidet.