Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Kjempeasteroide nær jorda

Den 1. september 2017 suser asteroiden Florence, oppkalt etter Florence Nightingale (1820-1910) - grunnlegger av den moderne sykepleien, forbi jorda.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Kjempeasteroiden Florence suser forbi jorda 1. september 2017. Med sin 4,4 kilometer diameter er det den største nærgående asteroiden som har blitt oppdaget. Grafikk: NASA/JPL</para></section>

Kjempeasteroiden Florence suser forbi jorda 1. september 2017. Med sin 4,4 kilometer diameter er det den største nærgående asteroiden som har blitt oppdaget. Grafikk: NASA/JPL

Dette er ingen hvilken som helst asteroide. Med sin 4,4 kilometer diameter er Florence den største nærgående asteroiden som har blitt oppdaget siden NASA begynte å holde øye med slike asteroider.

Det gjør Florence stor nok til å stille i dinosaurdreper-klassen.

Asteroiden er halvparten så stor som den asteroiden som traff jorda for 65 millioner år siden og førte til at dinosaurene døde ut.

På trygg avstand

Dermed er det godt Florence kommer til å befinne seg cirka 18 ganger avstanden mellom jorda og månen, eller 7 millioner kilometer borte, på det nærmeste. (Animasjon av banen finner du her.)

Denne asteroiden har ikke vært så nær jorda siden 1890, men den kommer heller ikke så nær igjen før etter 2500.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Asteroiden 2005 YU55 gikk innenfor månens bane 9. november 2011. Foto: NASA</para></section>

Asteroiden 2005 YU55 gikk innenfor månens bane 9. november 2011. Foto: NASA

Siden Florence er så stor, er den også lyssterk og kommer til å være synlig på himmelen i flere dager, selv for små teleskoper.

Forskere over hele verden gleder seg, for nå kan de studere en kjempeasteroide i høy detalj, kanskje helt ned til 10 meter oppløsning.

Florence sin størrelse, form, rotasjon, overflatetrekk og ruhet vil lære forskerne mer om asteroiden og dens bane.

Holder konstant øye med nære asteroider

Andre asteroider har sneiet jorda mye nærmere enn Florence. Noen har til og med passert nærmere enn det visse satellitter går

Men ingen av disse asteroidene har vært i nærheten av Florence sin størrelse.

En kollisjon med en asteroide på størrelse med Florence vil gi så mye støv i atmosfæren at det vil være lite sollys og dermed vanskelig å dyrke mat i flere år.

Til og med små asteroider og meteoritter kan forårsake store skader.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Sporet etter den 20 meter store meteoritten som eksploderte over Tsjeljabinsk i Russland 15. februar 2013. Foto: Alex Alishevskikh CC BY-SA 2.0 via http://www.flickr.com/photos/alexeya/</para></section>

Sporet etter den 20 meter store meteoritten som eksploderte over Tsjeljabinsk i Russland 15. februar 2013. Foto: Alex Alishevskikh CC BY-SA 2.0 via http://www.flickr.com/photos/alexeya/

Meteoritten som eksploderte over Tsjeljabinsk i Nord-Russland i 2013 var bare 20 meter lang, men da fra seg mer energi enn 20 Hiroshima-atombomber.

Både NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA holder tett øye med asteroider som går nær jorda. De samarbeider med blant annet FN om å oppdage og varsle om truende asteroider.

Romorganisasjonene har også ulike planer for hvordan de kan dytte en nærgående asteroide ut av bane for å unngå at den treffer jorda.

Her kan du sette opp tallene for din egen asteroide og se hva slags skade den vil gjøre.