Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

På satellittjakt med ESA Sentinel App

Er du nysgjerrig på hvilken satellitt du ser på himmelen? Da kan du sjekke ut om det er en av de nye Sentinel-satellittene som passerer over deg med ESA sin Sentinel App.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"/>

Når det er mørkt ute kan man ofte se satellitter bevege seg over stjernehimmelen. De kan ligne på vanlige fly, men de befinner seg mye lengre unna. Satellitter svever rundt oss i forskjellige baner, og i mørket reflekteres sollyset i satellitten og vi kan derfor se satellittene sveve over oss som stjernelignende objekter.

Er du nysgjerrig på hvilken satellitt du ser på himmelen? Da kan du sjekke ut om det er en av de nye Sentinel-satellittene som passerer over deg med ESA sin Sentinel App. Sentinel-satellittene er en serie av jordobservasjonssatellitter med navnene Sentinel-1 til Sentinel-6. Hver type Sentinel-satellitt observerer jorden kontinuerlig med forskjellige instrumenter. Sentinel-1 er f.eks. en radarsatellitt som måler bl.a. sjøisen i Arktis og Sentinel-2 tar optiske bilder av jorden som f.eks egner seg godt til overvåkning av isbreer. Mer om disse satellittene og hva de kan brukes til kan du lese mer om her på Romsenterets sine hjemmesider, på appen eller på Copernicus sine hjemmesider.

ESA Appen er gratis og tilgjengelig på Google Play og iTunes. I tillegg til å følge Sentinel-satellittene på himmelen kan du lese ferske nyheter om satellittene og se nærmere på hvordan de ulike satellittypene er bygd opp ved hjelp av nøyaktige 3D-modeller. Med appen kan du også se når satellittene passerer over deg neste gang og du kan sette på varsling slik at du får beskjed om dette på telefonen. Appen er på engelsk og er tilgjengelig for iOS og Android. 

Det finnes også andre apper der man kan følge andre satellitter på himmelen f.eks NASA sin app som er tilgjengelig her.   

God satellittjakt!