Meny
Noe som er ekstra artig med å jobbe med rom, er at jobben nødvendigvis blir veldig internasjonal. Nå skal ikke jeg si at det i utgangspunktet ikke er spennende nok å jobbe i en bransje som leter etter svar på de store spørsmålene, tilbyr tjenester vi på jorda har glede og nytte av hver dag, og ikke minst sender mennesker bort fra det eneste stedet vi er tilpasset, men det blir jo litt mer interessant (og ikke minst mulig) å gjøre disse tingene sammen med andre land. For en liten romnasjon som Norge, hadde det vært vanskelig å involveres i de store prosjektene og utviklingene uten det massive internasjonale samarbeidet vi er en del av gjennom den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.
Utstillingskorridor på ESTEC
Min oppgave på Romsenteret for det kommende året dreier seg om teknologioverføring. Noen av de tekniske utfordringene knyttet til romaktiviteter kan løses ved hjelp av teknologi som er ment for helt andre formål her på jorda. Gjennom å bli kjent med norske teknologimiljøer og -bedrifter, samt internasjonal utvikling, skal jeg forhåpentligvis bidra til å bringe mer norsk teknologi ut i rommet ved å identifisere nye bruksområder.
Den første av dagene gikk med møter i ESAs teknologiharmoniseringsgruppe. Formålet med denne er å koordinere europeisk teknologiutvikling for bl.a. å unngå at flere forskningsgrupper jobber med det samme, og for å sikre at nødvendig teknologi utvikles tidsnok til å være klar til fremtidige romaktiviteter. Romsenterets representanter sørger for at norske aktører listes opp på relevante punkter, slik at de potensielt kan involveres og få kontrakter på kommende prosjekter.
Som en bonus ble møtet avholdt i ESAs high-bay, som huser romkapsler, rovere, romstasjonsmodeller og en fullskalamodell av den europeiske romstasjonsmodulen Columbus.
Det ble også tid til en lunsj sammen med norske interns, trainees og permanent ansatte. Fikk såvidt plass til alle i en selfie.
Dag to bestod også av møter, men det ble tid til en eksklusiv omvisning i de mest spennende delene av ESTEC. Vi fikk bl.a. se testfasilitetene hvor alle ESAs romfartøy testes grundig før de sendes opp. Her har de et enormt akustisk kammer som kan produsere nesten 160 dB for å sjekke om fartøyet takler vibrasjonene det vil utsettes for under oppskytning. Europas største vakuumkammer er også i samme bygg, og ved hjelp av en avansert og kraftig lyskaster som fungerer som solsimulator, samt en ekstremt absorberende vegg, kan de teste de store termiske påkjenningene romfartøy utsettes for.
I tillegg fikk vi besøkt Concurrent Design Facility, hvor de forskjellige delsystemene av romfartøy designes samtidig og med høy tverrfaglighet for å senke utviklingskostnader og -tid. Derfra gikk turen videre for å se ESAs romfly IXV, før vi avsluttet med en omvising i testanlegget for marsrovere.
Kjetil, Bjørn Ottar og Petter på Concurrent Design Facility
De første to ukene på Norsk Romsenter har vært utrolig lærerike og gøyale, og jeg ser frem til å komme skikkelig i gang med oppgaven! Har du tips eller henvendelser angående romrelatert teknologioverføring i Norge, må du gjerne ta kontakt på petter.skanke@spacecentre.no
Her er idéene som vant CASSINI Hackathon Norway 2022.
Rombasen i Kourou lyser nå ut nye kontrakter for drift og vedlikehold.
Hvordan hjelper satellittene med å overvåke jordas klima og miljø?
Hva betyr det for brukerne i en nødsituasjon?
Folk har alltid vært redd for ting som ramler ned fra himmelen.