Hopp ned til navigasjon Hopp ned til innhold

Gratis internett til hele verden?

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<section xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink" xmlns:ezxhtml="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/xhtml" xmlns:ezcustom="http://ez.no/xmlns/ezpublish/docbook/custom" version="5.0-variant ezpublish-1.0"><para>Cubesatellitter svever i bane like etter frisetting fra den internasjonale romstasjonen i oktober 2012. Foto: NASA</para></section>

Cubesatellitter svever i bane like etter frisetting fra den internasjonale romstasjonen i oktober 2012. Foto: NASA

 

Hva om det fantes hundrevis av minisatellitter som i bane rundt jorda leverte gratis internett til alle?

Det spørs om kvaliteten ville være bra nok til å kjøre Netflix uten hikke, men hele jordens befolkning kunne få tilgang til nett. Og sensur blir mye vanskeligere.

Det høres ut som et luftslott, og det er mulig det er det. Likevel vil amerikanske Media Development Fund (MDIF) prøve å få det til.

I juni håper de å ha den første testsatellitten klar, en såkalt cubesat på 10 x 10 x 10 cm. Målet er å se hvor godt trådløst nett man får fra en slik satellitt. Går det som de håper, er planen å skyte opp en testsatellitt i januar neste år. I løpet av de neste tre årene er det meningen at det skal sveve flere hundre knøttsmå internett-satellitter over oss.

Det er likevel mange hinder i veien. Penger er et av de største. MDIF regner med de trenger 12 milliarder dollar for å få det til. Å grave opp slike beløp til noe som i utgangspunktet ikke ser lukrativt ut og som truer en viktig del av forretningene til klodens teleselskaper, blir ikke lett. Men tanken er snedig.

Hva heter dette konseptet? Outernet, selvfølgelig.